Legendele Cerbului Alb – cel mai rar Cerb din lume

Cerbul alb ocupă un loc în tradițiile multor culturi. Ei sunt considerați a fi mesageri din lumea de dincolo în unele mitologii celtice; au jucat un rol important și în alte culturi preindo-europene, în special în nord.
Celții credeau că cerbul alb va apărea atunci când cineva a încălcat un tabu, cum ar fi atunci când Pwyll a pătruns în terenurile de vânătoare ale lui Arawn.
În folclorul englezesc, cerbul alb este asociat cu Herne vânătorul. Legenda arthuriană spune că cerbul alb are o capacitate perenă de a se sustrage de la captură și că urmărirea animalului reprezintă căutarea spirituală a omenirii.
În catolicism și ortodoxism, cerbul alb a fost parțial responsabil pentru convertirea martirului Sfântului Eustachie. Eustachie a văzut o viziune a lui Hristos între coarnele cerbului și i s-a spus că va suferi pentru Hristos. O legendă similară este asociată cu Sfântul Hubert.
Cerbul alb a fost emblema regelui Richard al II-lea al Angliei. Cerbul Alb al lui Richard este culcat și poartă pe post de guler o coroană de aur, atașată de un lanț lung de aur, simbolizând atât suferința lui Hristos, cât și povara regală a lui Richard, atât nobil cât și sclav.
A asociat domnia lui Richard cu evlavia și a afirmat autoritatea sa divină. Emblema figurează în mod proeminent într-o piesă notabilă de artă religioasă de la sfârșitul secolului al XIV-lea cunoscută sub numele de Wilton Diptych (National Gallery, Londra), despre care se crede că este cel mai vechi portret autentic contemporan al unui rege englez; în picturile din diptic, Richard al II-lea este înfățișat purtând o bijuterie cu un cerb alb din aur și emailat, iar îngerii din jurul Fecioarei Maria poartă toți emblem cerbului alb. Pe unul dintre panourile din spate, există un cerb alb așezat pe un pat de rozmarin, simbolizând amintirea și tristețea.
Cerbul alb a fost invocat și în societatea contemporană pentru simbolismul său. Robert Baden-Powell, fondatorul mișcării cercetașilor, le-a vorbit acestora la Jamboreeul mondial din 1933 de la Gödöllő, Ungaria, despre cerbul alb:
“Cerbul Alb are un mesaj pentru tine. Vânătorii de altădată l-au urmărit pe cerbul miraculos, nu pentru că se așteptau să-l omoare, ci pentru că i-a condus în bucuria goanei către aventuri noi și proaspete, și astfel să capteze fericirea.
Puteți privi Cerbul Alb ca pe adevăratul spirit al cercetășiei, care țâșnește înainte și în sus, conducându-vă mereu să treceți peste dificultăți, să înfruntați noi aventuri în urmărirea voastră activă a obiectivelor superioare ale cercetașiei.” Astăzi, filiala maghiară a cercetașilor folosește ca simbol cerbul alb.
Culoarea albă a fost mult timp asociată cu puritatea; iar în cultura celtică, culoarea reprezenta și lumea de dincolo.
În societatea modernă, oamenii au acționat pentru a proteja cerbul alb ca un vestigiu al frumuseții, iar vânătoarea cerbului alb a fost adesea întâmpinată cu furie, din cauza naturii sale rare și evazive.
Pentru omul timpuriu, cerbul a reprezentat o resursă valoroasă, oferind hrană, îmbrăcăminte și alte accesorii; iar cerbul poate să fi jucat un rol în cultura totemică.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu