Lansarea globală a scurtmetrajelor „African Folk Tales Reimagined” pe 29 martie

Scurtmetrajele celor șase regizori selectați în cadrul competiției „Basme populare africane reimaginate” UNESCO-Netflix vor fi disponibile pe platforma de video la cerere în 190 de țări începând cu 29 martie.
Această inițiativă face parte din planul de acțiune al UNESCO de a sprijini tânăra generație de cineaști africani și de a promova diversitatea culturală a continentului.
UNESCO a făcut din Africa prioritatea sa. În ceea ce privește cultura, aceasta include un sprijin semnificativ pentru industria filmului creativ.
În 2021, Organizația a publicat primul raport dedicat tendințelor, provocărilor și oportunităților de creștere ale sectorului, care este probabil să creeze 20 de milioane de locuri de muncă și să genereze 20 de miliarde de dolari venituri anuale pe continent.
UNESCO se angajează, de asemenea, să sprijine și să promoveze noua generație de cineaști.
În acest spirit, în 2021, Organizația a lansat împreună cu Netflix o competiție pentru producția de scurtmetraje pe tema „Basme populare africane reimaginate”, deschisă creatorilor de pe continent.
Inițiativa a fost un mare succes, cu peste 2.000 de înscrieri primite.
După o primă selecție, 21 de candidați și-au prezentat proiectele în fața unui juriu internațional. Juriul a selectat apoi șase finaliști din Kenya, Mauritania, Nigeria, Africa de Sud, Tanzania și Uganda.
Fiecare finalist a câștigat 25.000 de dolari și un grant de producție de 75.000 de dolari pentru a-și crea scurtmetrajul cu o companie de producție locală.
Cele șase scurtmetraje au fost finalizate la începutul anului 2023 și vor fi difuzate pe platforma video la cerere în 190 de țări pe 29 martie, cu ocazia celei de-a șasea piețe internaționale de film și televiziune Kalasha din Kenya.
„UNESCO este mândră să prezinte aceste basme populare reimaginate de tinere talente de pe continentul african”, spune Ernesto Ottone R., directorul general adjunct pentru cultură al UNESCO.
„Cu o multitudine de tradiții și moșteniri, dar și de inovație și creativitate, expresiile culturale din Africa secolului 21 sunt la fel de diverse și dinamice ca oamenii săi.
Acest parteneriat dintre UNESCO și Netflix ilustrează angajamentul nostru comun față de industriile audiovizuale de pe continent, care generează locuri de muncă și bogăție.
Industriile creative sunt un atu pentru dezvoltarea durabilă a continentului și suntem nerăbdători ca publicul global să experimenteze această energie inepuizabilă.”
„Suntem încântați să aducem, în sfârșit, această antologie de scurtmetraje create de următoarea generație de povestitori africani membrilor Netflix din întreaga lume”, spune Tendeka Matatu, director de film al Netflix în Africa.
„Această inițiativă este o dovadă a eforturilor noastre continue de a consolida canalul de povestiri africane și de a include voci din comunitățile subreprezentate.
Suntem recunoscători partenerilor noștri de la UNESCO care au parcurs această călătorie cu noi pentru a oferi celor șase cineaști africani în curs de dezvoltare o oportunitate de a crea și de a-și prezenta lumii poveștile populare reimaginate, în propriile limbi, astfel încât mai mulți oameni să își poată vedea viața reflectată pe ecran”.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu