Lămâia cea de toate zilele

În 2020, producția mondială de lămâi (combinată cu lămâi pentru raportare) a fost de 21,4 milioane de tone.
Producătorii de top – India, Mexic, China, Argentina, Brazilia și Turcia – au reprezentat împreună 65% din producția globală.
Lămâia este o sursă bogată de vitamina C, oferind 64% din Valoarea Zilnică într-o cantitate de referință de 100 g. Alți nutrienți esențiali au un conținut scăzut.
Lămâile au fost sursa comercială principală de acid citric înainte de dezvoltarea proceselor bazate pe fermentație.
Sucul de lămâie este folosit pentru a face limonadă, băuturi răcoritoare și cocktail-uri.
Este folosit în marinate pentru pește, unde acidul său neutralizează aminele din pește, transformându-le în săruri nevolatile de amoniu.
În carne, acidul hidrolizează parțial fibrele dure de colagen, frăcându-le. În Regatul Unit, sucul de lămâie este adăugat frecvent la clătite, în special în ziua de Marti Gras.
Sucul de lămâie este, de asemenea, folosit drept conservant pe termen scurt pe anumite alimente care tind să se oxideze și să devină maronii după ce au fost foliate, cum ar fi merele, bananele și avocado, unde acidul său denaturează enzimele.
Sucul de lămâie poate fi folosit ca o simplă cerneală invizibilă, dezvoltată de căldură.
Sucul de lămâie poate fi folosit pentru a mări culoarea blondă a părului, acționând ca un aspect natural după ce părul umezit este expus la lumina soarelui. Acest lucru se datorează acidului citric care acționează ca înălbitor.
În Maroc, lămâile se păstrează în borcane sau butoaie de sare. Sarea pătrunde în coajă, le înmoaie și le întărește astfel încât să reziste aproape la nesfârșit.
Lămâia conservată este folosită într-o mare varietate de preparate. Lămâile conservate pot fi găsite și în mâncărurile siciliene, italiene, grecești și franceze.
Coaja poate fi folosită la fabricarea pectinei, o polizaharidă folosită ca agent de gelifiere și stabilizator în alimente și alte produse.
Uleiul de lămâie este extras din celulele cojii. O mașină sparge celulele și folosește un spray de apă pentru a spăla uleiul. Amestecul ulei/apă este apoi filtrat și separat prin centrifugare.
Uleiul de lămâie poate fi folosit în aromoterapie. Aroma uleiului de lămâie nu influențează sistemul imunitar uman, dar poate contribui la relaxare.
Frunzele lămâiului sunt folosite la prepararea unui ceai și la prepararea cărnii și fructelor de mare, gătite.
Un experiment științific educațional implică atașarea electrozilor la o lămâie și utilizarea acesteia ca baterie pentru a produce electricitate.
Deși puterea e foarte mică, mai multe baterii de lămâie pot alimenta un ceas digital mic. Aceste experimente funcționează și cu alte fructe și legume.
Foto burst shopify Farah, Samantha Hurley
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu