Lacul Chagan, locul umplut cu apă radioactivă de către ruși. De ce a fost creat? VIDEO
![lake-chagan-3[6]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2017/09/lake-chagan-36-620x264.jpg)
În timpul războiului rece, sovieticii au început să efectueze teste nucleare în tot nord-estul statului Kazahstan, pretinzând că o face în scopuri… „constructive, pașnice”!!! Testele au fost efectuate sub sloganul „Exploziile nucleare pentru economia națională”. Aceasta a fost versiunea sovietică a „Operation Plowshare” – un program similar conceput de S.U.A. în aceeași vreme, însă spre deosebire de inamicul de la vest care a efectuat 27 de teste înainte de a realiza că a fost o idee proastă și a încheia programul în 1977, sovieticii au continuat până în 1989, timp în care au fost efectuate 156 de teste nucleare în scopuri „economice”.
Unul dintre cele mai cunoscute teste este testul din ianuarie 1965 de la Chagan, Kazahstan. Testul Chagan a fost conceput pentru a se vedea dacă prin folosea exploziilor nucleare se pot crea rezervoare de apă. A fost prima și cea mai mare dintre detonările efectuate în cadrul acestui program. Un dispozitiv nuclear a efectuat o gaură adâncă de 178 de metri lângă albia râului Chagan, astfel încât buza craterului să se ridice peste râu în perioadele cu debit mare. Craterul creat avea un diametru de peste 400 de metri și o adâncime de 100 de metri, cu o înălțime a buzei de 20 până la 38 de metri.
Rezervorul, cunoscut în mod informal ca Lacul Chagan, încă mai există și astăzi, în esență, în aceeași formă. Apa continuă să aibe o radioactivitate de aproximativ 100 de ori mai mare decât nivelul permis de radionuclizi în apa de băut. La vremea creării sale, guvernul sovietic a fost mândru de Lacul Chagan. Au făcut și un film documentar în care autoritățile luau apa din acest crater și o dădeau vitelor din zonă pentru consum, sugerând astfel că aceasta este potabilă.
Se estimează că aproximativ 20% din produsele radioactive din cadrul testului Chagan au scăpat din zona de explozie, unele fiind detectate inclusiv în Japonia. Acest lucru a înfuriat SUA pentru încălcarea prevederilor Tratatului din octombrie 1963, care interzicea testele nucleare atmosferice. Sovieticii au răspuns că a fost un test subteran, iar cantitatea de resturi radioactive care au scăpat în atmosferă a fost nesemnificativă. După câteva interacțiuni ulterioare, problema a fost în cele din urmă abandonată.
sursa: World-Nuclear, Nuclear Weapons Archive
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu