Lacul Bled din Slovenia

Lacul este de origine glaciară și tectonică mixtă. Are 2.120 m lungime și 1.380 m lățime, cu o adâncime maximă de 29,5 m și are o insulă mică.
Lacul se află într-un mediu pitoresc, înconjurat de munți și păduri. Castelul medieval Bled se află deasupra lacului pe malul de nord și are un muzeu. Valea Zaka se află la capătul vestic al lacului.
Lacul înconjoară Insula Bled (Blejski otok). Insula are mai multe clădiri, principala fiind biserica de pelerinaj dedicată Adormirii Maicii Domnului, construită în forma sa actuală aproape de sfârșitul secolului al XVII-lea și decorată cu resturi de fresce gotice din jurul anului 1470 în presbiteriu și bogate echipamente baroce.
Biserica are un turn de 52 m și există o scară barocă datând din 1655 cu 99 de trepte de piatră care duc la clădire. Biserica este frecvent vizitată și nunțile sunt organizate acolo în mod regulat.
În mod tradițional, se consideră noroc ca mirele să-și ducă mireasa pe trepte în ziua nunții lor înainte de a suna la clopot și de a-și face o dorință în interiorul bisericii.
Transportul tradițional către Insula Bled este o barcă de lemn cunoscută sub numele de pletna. Cuvântul pletna este o împrumut de la Plätten germană bavareză „barcă cu fund plat”.
Unele surse susțin că pletna a fost folosită în lacul Bled încă din 1150 d.Hr., dar majoritatea istoricilor datează primele bărci în 1590 d.Hr. La fel ca și gondolele italiene, o pletna are 20 de pasageri.
Bărcile moderne sunt încă fabricate manual și sunt recunoscute după copertinele lor colorate. Vâslașul Pletna folosește tehnica studorului pentru a propulsa și naviga bărci peste lac folosind două vâsle.
Rolul vâslașului datează din 1740, când împărăteasa Maria Tereza a acordat 22 de familii locale drepturi exclusive de a transporta pelerini religioși peste Lacul Bled pentru a se închina pe Insula Bled.
Profesia este încă restricționată. Mulți vâslari moderni coboară direct din cele 22 de familii originale. Campionatele Mondiale de Canotaj din 1966, 1979, 1989 și 2011 au avut loc la Lacul Bled.
Specialitatea culinară a zonei, o prăjitură cu cremă a fost desemnată în 2016 ca o mâncare protejată de origine desemnată de guvernul sloven.
Deși diferite produse de patiserie slovene datează din epoca habsburgică, actuala rețetă „oficială” a fost creată în 1953 de Ištvan Lukačević, fostul manager al patiseriei Hotel Park.
Există un festival anual dedicat patiseriei. Se estimează că în ultimii 60 de ani au fost pregătite 12 milioane de produse de patiserie cremă la patiseria Hotel Park.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu