La ce reutilizează sătenii din Laos bombele neexplodate în timpul războiului din Vietnam. Galerie foto
![laos-bombs-mark-watson-2[2]](https://www.cunoastelumea.ro/wp-content/uploads/2018/04/laos-bombs-mark-watson-22-620x264.jpg)
Războiul din Vietnam s-a încheiat acum 40 de ani, însă a lăsat o moștenire grea, mai ales în Laos. Armata americană a bombardat această micuță țară cu peste 2 milioane de bombe între 1964 și 1973, ceea ce a făcut ca Laos să devină cea mai bombardată țară din lume. Au fost mai mult de 580 000 de misiuni de bombardament în Laos, echivalent cu o misiune de bombardament la fiecare opt minute, 24 de ore pe zi, timp de nouă ani. Nu toate bombele au și explodat în momentul bombardamentelor. Aproximativ 30% din bombe nu au reușit să explodeze, rămânând îngropate în Pământ mult timp după război. Chiar și în zilele noastre mai există, din păcate, victime ale unor bombe care explodează după atâția ani de la finele războiului.
O cauză majoră a victimelor sunt sătenii care încearcă să recupereze bombele pentru a vinde metalul sau pentru a le transforma în diferite lucruri. O carcasă de bombă care cântărește până în 900 de km se vinde cu mai mult de 100 de dolari. Când fotograful Mark Watson a făcut o excursie în Laos, a fost surprins să vadă că aceste dispozitive letale sunt reutilizate în moduri dintre cele mai surprinzătoare.
„Colectarea resturilor de bombe este o ocupație foarte periculoasă, dar oamenii au fost forțați să intre în acest comerț din cauza sărăciei. Carcasele de bombe care nu se vând sunt valorificate de săteni în alte moduri, fiind folosite ca bărci, ghivece de flori, sau chiar fundație pentru case„, a declarat Watson. Iată și o galerie foto edificatoare:
sursa: Inhabitat / MAG International / NPR
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Pai,si la noi,unul a vrut sa-si bata coasa pe virful unui obuz.Mda,a vrut…