Cunoaste lumea

Noutăți

Kwanzaa – sărbătoarea de iarnă specifică afro-americană

  •  
  •  
  •  

Americanul Maulana Karenga a creat sărbătoare numită Kwanzaa în 1966, în timpul revoltelor de la Watts, ca o sărbătoare specific afro-americană.

Karenga a spus că scopul său a fost „să le ofere negrilor o alternativă la sărbătoarea existentă de Crăciun și să le ofere negrilor o oportunitate de a sărbători pe ei înșiși și istoria lor, mai degrabă decât să imite pur și simplu practica societății dominante.”

Pentru Karenga, o figură majoră în mișcarea Black Power din anii 1960 și 1970, crearea unor astfel de sărbători a subliniat și premisa esențială că „trebuie să ai o revoluție culturală înainte de revoluția violentă. Revoluția culturală dă identitate, scop și direcție.

Potrivit lui Karenga, numele Kwanzaa derivă din expresia din limba swahili matunda ya kwanza, care înseamnă „primele fructe”.

În Africa de Sud există festivaluri sărbătorite în decembrie/ianuarie cu solstițiul sudic, iar Karenga a fost parțial inspirată de o relatare pe care a citit-o despre festivalul Zulu Umkhosi Wokweshwama.

S-a decis să se scrie numele sărbătorii cu un „a” suplimentar, astfel încât să aibă șapte litere simbolice.

În primii ani ai Kwanzaa, Karenga a spus că sărbătoarea a fost menită să fie o alternativă la Crăciun. El credea despre creștinism că era o religie „albă” pe care negrii ar trebui să o evite.

Pe măsură ce Kwanzaa a câștigat adepți, Karenga și-a schimbat poziția astfel încât creștinii practicanți să nu fie înstrăinați, afirmând în cartea sa din 1997 Kwanzaa: A Celebration of Family, Community and Culture că „Kwanzaa nu a fost creată pentru a oferi oamenilor o alternativă la propria lor religie sau sărbătoare religioasă.”

Mulți afro-americani care sărbătoresc Kwanzaa fac acest lucru pe lângă sărbătorirea Crăciunului.

După crearea sa inițială în California, Kwanzaa s-a răspândit și în afara Statelor Unite. Stjepan Meštrović, profesor de sociologie la Universitatea Texas A&M, vede în Kwanzaa un exemplu de postmodernism.

Potrivit lui Meštrović, post-moderniștii din societatea modernă pot vedea tradițiile „adevărate” ca fiind rasiste, sexiste sau opresive, dar din moment ce a trăi într-o lume în care nimic nu este adevărat este prea terifiant pentru majoritatea oamenilor, tradițiile „drăguțe” și „sintetice” precum Kwanzaa au fost create pentru a face față societății moderne nihiliste și individualiste.

Maya Angelou a realizat un film documentar despre Kwanzaa, The Black Candle, scris și regizat de M.K. Asante Jr. și cu Chuck D.

Primul timbru Kwanzaa, proiectat de Synthia Saint James, a fost emisă de oficiul poștal al Statelor Unite în 1997, iar în același an Bill Clinton a dat prima declarație prezidențială care marchează sărbătoarea.

Președinții următori George W. Bush, Barack Obama și Donald Trump au emis de asemenea salutări pentru a sărbători Kwanzaa.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii