Ketamina și simptomele depresiei

Ketamina a fost inițial creată ca anestezic pentru uz uman și veterinar. Ca urmare a proprietăților sale halucinogene, a ajuns să fie folosită și în scopuri recreaționale, ca drog, de anumiți indivizi, iar știința i-a studiat în ultimii ani calitățile antidepresive, fără a le înțelege exact mecanismul de funcționare.
Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang, din China, au descoperit o posibilă explicație pentru capacitatea ketaminei de a reduce rapid simptomele majore ale depresiei, în numai câteva ore după administrare.
Noul studiu al specialiștilor chinezi s-a concentrat asupra unei mici regiuni din creier – habenula, cunoscută și ca „centrul depresiei și al pesimismului” sau ca „centrul anti-recompensei”, tocmai pentru că inhibă activitatea regiunilor cerebrale învecinate, responsabile de secreția neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina.
Așa că specialiștii au examinat modul în care ketamina afectează activitatea habenulei.
Se știa deja că această substanță blochează o proteină-receptor din creier denumită N-methyl-D-aspartate (NMDA).
Și, cum activitatea neuronală intensă a habenulei este dependentă de receptorii NMDA, cercetătorii au verificat pe șoareci dacă acesta este mecanismul evaziv care stă la baza efectelor anti-depresive rapide ale ketaminei.
Citește mai mult: Stiință și Tehnică
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu