Cunoaste lumea

Noutăți

Jumătate plantă, jumătate animal. Melcul care se folosește de procesul de fotosinteză pentru a se hrăni. Galerie foto

  •  
  •  
  •  

Există mai multe specii de melci de mare care au clorofilă în corpurile lor, pe care le folosesc pentru a produce fenomenul de fotosinteză, într-un mod asemănător cu al plantelor. Una dintre aceste specii este și Elysia chlorotica, un melc fără cochilie, întâlnit cel mai frecvent în mlaștinile sărate de pe coasta de est a Americii și a Canadei. Poate crește până la 60 de mm lungime, însă cele mai multe exemplare descoperite au între 20-30 mm.

Un astfel de melc tânăr are o culoare roșiatică, însă odată ce încep procesele de fotosinteză, culoare acestora se schimbă în verde strălucitor. Culoarea verde ajută melcii să se și camufleze împotriva animalelor de pradă. Un Chlorotica Elysia poate trăi doar folosindu-se de fotosinteză, fără să se hrănească, timp de până la un an de zile.

Clorofila este un pigment de culoare verde, esențial în procesul de fotosinteză, prin intermediul acesteia având loc transformarea energiei luminoase în energie.

Se presupune că melcul a obținut genele necesare declanșării procesului de fotosinteză de la algele verzi cu care se hrănește în mod sistematic. Aceste gene au fost absorbite de propriul său genom în mii de ani, iar astăzi a putut dezvolta această capacitate uimitoare pentru un animal. Sigur, aceasta este doar o presupunere a biologilor marini, modul precis prin care melcul se folosește de fotosinteză este deocamdată necunoscut.

jumatate2 jumatate3 jumatate5 jumatate1

Surse: Wikipedia / Science News

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii