Cunoaste lumea

Noutăți

Jumătate dintre cele mai mari lacuri din lume pierd apă

  •  
  •  
  •  

Peste 50% dintre cele mai mari lacuri din lume pierd apă, potrivit unei noi evaluări.

Principalii vinovați sunt: climatul încălzit și consumul uman nesustenabil. Însă autorul principal, Fangfang Yao, un bursier în domeniul climei la Universitatea din Virginia, SUA, a spus că vestea nu este complet sumbră.

Cu această nouă metodă de urmărire a tendințelor de stocare a apei din lac și a motivelor din spatele acestora, oamenii de știință pot oferi managerilor companiilor care se ocupa de problematica si politicile apelor, informații despre cum să protejeze mai bine sursele critice de apă și ecosistemele regionale importante.

„Aceasta este prima evaluare cuprinzătoare a tendințelor și a factorilor de variabilitate globală a stocării apei din lac, bazată pe o serie de sateliți și modele”, a spus Yao.

El a fost motivat să facă cercetări de crize de mediu din unele dintre cele mai mari corpuri de apă ale Pământului, cum ar fi uscarea Mării Aral între Kazahstan și Uzbekistan.

Așadar, el și colegii de la Universitatea din Colorado Boulder, Universitatea de Stat Kansas, Franța și Arabia Saudită au creat o tehnică pentru a măsura modificările nivelului apei în aproape 2.000 dintre cele mai mari lacuri și rezervoare din lume, care reprezintă 95% din totalul stocării de apă din lac pe pământ.

Echipa a combinat trei decenii de observații de la o serie de sateliți cu modele pentru a cuantifica și atribui tendințele în stocarea lacurilor la nivel global.

La nivel global, lacurile și rezervoarele de apă dulce stochează 87% din apa planetei, făcându-le o resursă valoroasă atât pentru ecosistemele umane, cât și pentru ecosistemele Pământului.

Spre deosebire de râuri, lacurile nu sunt bine monitorizate, dar furnizează apă pentru o mare parte a umanității – chiar mai mult decât râurile.

Autorii estimează că aproximativ un sfert din populația lumii, 2 miliarde de oameni, locuiește în bazinul unui lac uscat, indicând necesitatea urgentă de a include consumul uman, schimbările climatice și impactul sedimentării în managementul durabil al resurselor de apă.

Iar cercetarea lor oferă o perspectivă asupra soluțiilor posibile.

„Dacă consumul uman este un factor important în declinul stocării apei din lac, atunci ne putem adapta și explora noi politici pentru a reduce scăderile la scară largă”.

Acest lucru s-a întâmplat într-unul dintre lacurile studiate de echipa, Lacul Sevan din Armenia.

Lacul Sevan a cunoscut o creștere a stocării apei, în ultimii 20 de ani, pe care autorii au legat-o de aplicarea legilor de conservare privind retragerea apei încă de la începutul anilor 2000.

Material furnizat pentru Science Daily de Universitatea din Colorado – Boulder

Foto burst shopify Anthony Sotomayor, Ana Knezevic, Rahul Pandit


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii