Cunoaste lumea

Noutăți

Jonkonnu: Sărbătoarea în care petrecăreții negri își puteau bate joc de sclavi (Foto)

  •  
  •  
  •  

Este posibil ca festivalul să fi avut originea cu câteva secole în urmă, când descendenții înrobiți ai africanilor din plantațiile din Bahamas sărbătoreau sărbătorile acordate în preajma Crăciunului cu dans, muzică și costume.

După emancipare, tradiția a continuat și junkanoo a evoluat de la origini simple la o paradă formală, organizată, cu costume complicate, muzică tematică și premii oficiale în cadrul diferitelor categorii.

Originea cuvântului junkanoo este contestată. Teoriile includ că este numit după un erou popular pe nume John Canoe sau că este derivat din gens inconnus francez (oameni necunoscuți), deoarece măștile sunt purtate de petrecăreți.

Douglas Chambers, profesor de studii africane la Universitatea din Mississippi de Sud, sugerează o posibilă origine igbo de la zeitatea Igbo yam Njoku Ji, făcând referire la festivități la timp pentru noul festival de yam.

Chambers sugerează, de asemenea, o legătură cu tradiția de mascare Igbo okonko din sudul Igbolandului, care prezintă mascați cu coarne și alte personaje mascate în stil similar măștilor jonkonnu.

Au fost identificate, de asemenea, asemănări cu festivalurile Yoruba Egungun.

Cu toate acestea, o origine Akan este mai probabilă deoarece sărbătorirea Festivalurilor/Mascaradelor Fancy Dress are loc în aceeași săptămână de Crăciun (25 decembrie – 1 ianuarie) în Regiunile Centrale și de Vest ale Ghanei și, de asemenea, John Canoe a fost de fapt un rege Ahanta și erou care a condus Axim, Ghana, înainte de 1720, în același an în care festivalul John Canoe a fost creat în Caraibe.

Potrivit lui Edward Long, un proprietar de sclavi/istoric jamaican din secolul al XVIII-lea, festivalul John Canoe a fost creat în Jamaica și Caraibe de către sclavi Akani care l-au susținut pe omul cunoscut sub numele de John Canoe.

Parada Junkanoo a apărut în filme precum James Bond Thunderball (descris în mod eronat ca un festival local de tip Mardi Gras), After the Sunset și Jaws The Revenge, precum și în episodul din primul sezon „Întoarcerea lui Calderone (Partea a II-a)” din serialul de televiziune din 1984 Miami Vice, care are loc pe insula fictivă St. Andrews.

Un cântec intitulat „Junkanoo Holiday (Fallin’-Flyin’)” apare pe albumul din 1979 al lui Kenny Loggins – Keep The Fire.

Melodia a fost scrisă de Loggins. Această melodie urmează imediat melodiei de succes „This Is It” de pe album.

„This Is It” are un final care duce la „Junkanoo Holiday (Fallin’-Flyin’)”, omițând o pauză completă între cele două melodii.

În cel de-al treisprezecelea episod al emisiunii de televiziune Top Chef: All-Stars, „Fit for a King”, concurenții au dansat la o paradă Junkanoo, au aflat despre istoria acesteia și s-au întrecut pentru a face cel mai bun fel de mâncare pentru Junkanoo King.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii