Istoria turnului londonez Big Ben

Big Ben, turnul cu ceas din Londra, este faimos atât pentru exactitatea lui, cât și pentru clopotul masiv (cu o greutate mai mare de 13 tone). Strict vorbind, numele se referă doar la ceas, dar a ajuns să fie asociat cu întregul Turn, cunoscut oficial ca Turnul Sf. Ștefan până în 2012, când a fost redenumit Elizabeth Tower cu ocazia Jubileului de Diamant al Elisabetei a II-a. Limbile ceasului au 2,7 și 4,3 metri lungime, iar turnul se ridică la aproximativ 97,5 metri.
Ceasul a fost proiectat de Edmund Beckett Denison (mai târziu Sir Edmund Beckett și Lord Grimthorpe), în asociere cu Sir George Airy (atunci astronom regal).
Prima turnare a clopotului a eșuat. A doua piesă turnată a fost făcută de George Mears din Whitechapel Bell Foundry și a fost trasă spre turn de către o căruța cu 16 cai. La scurt timp după ce clopotul a fost instalat, a dezvoltat o fisură și a fost scos din funcțiune până la repararea lui în 1862. În timpul primului război mondial, dar și în cel de-al doilea, clopotul de la Big Ben și iluminatul au fost scoase din funcțiune pentru a preveni reperarea lui de către avioanele inamice. În 1934 și 1956 clopotul a fost restaurat și reparat. Lucrările de întreținere au fost efectuate și în 2007.
Traducere și adaptare Ancuța Motoianu
Sursa: www.britannica.com
Surse foto: www.britannica.com, www.ndtv.com, www.bbc.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu