Cunoaste lumea

Noutăți

Ipoteză fascinantă: sub suprafața lui Pluto se află un volum uriaș de apă în stare lichidă, fiind posibil să existe și forme de viață

  •  
  •  
  •  

Când spunem „extratereștri”, ne închipuim ființe extrem de evoluate, de inteligente și musai asemănătoare cu noi, oamenii. Se vede, aici, influența Hollywood-ului! Dar primii extratereștri descoperiți s-ar putea să fie ființe total diferite de așteptările noastre. E posibil, de plidă, ca ei să fie forme de viață primitive, poate chiar unicelulare. Dar, în absența unui contact cu extratereștrii, ar fi încurajator să descoperim că și alte planete, mai ales dintre cele apropiate de Terra, oferă condiții prielnice pentru existența unor forme de viață.

g

Acum, oamenii de știință s-ar putea afla mai aproape ca niciodată de descoperirea unor forme de viață extraterestre. Și aceasta chiar în sistemul nostru solar! Pe ce își întemeiază ei speranțele? Pe marea probabilitate ca sub suprafața planetei Pluto să existe un ocean imens. Un uriaș volum de apă, în stare lichidă, ascuns sub un strat extrem de gros de gheață.

Datele care au fost interpretate de către oamenii de știință și care au condus către această atrăgătoare ipoteză provin de la sonda spațială New Horizons („Noi Orizonturi”), care, pentru a le culege, a zburat pe deasupra planetei Pluto anul trecut, în vară. Prezența apei în stare lichidă, dacă va fi confirmată, ar mări substanțial probabilitatea existenței unor forme de viață. Ar fi culmea ca extratereștrii să existe chiar pe una dintre planetele care se rotesc în jurul Soarelui, deși noi ne gândeam la sisteme solare îndepărtate, aflate la mii de ani lumină.

d

Regiunea de pe Pluto „suspectată” de prezența apei lichide în subteran se numește Sputnik Planitia. Numele său provine de la un satelit rusesc (Sputnik – întâiul satelit artificial, lansat în anii ’50). Despre giganticul ocean subteran al lui Pluto se crede că se află la zeci de kilometri adâncime, sub un strat dur de gheață. Acolo, sub platoșa de gheață al lui Pluto s-ar putea afla mult-dorita dovadă că mai poate exista viață și pe alte planete. Ar fi o mare ironie ca, pe această planetă ce poartă numele lui Pluton – zeu al morții, să se descopere primele forme viață din afara Terrei.

f

Sonda spațială New Horizons a fost lansată în urmă cu zece ani și vreme de nouă ani a tot călătorit prin spațiul cosmic pentru a ajunge în proximitatea planetei pitice situată la marginea sistemului nostru solar. Anul trecut, vreme de trei luni, sonda spațială a examinat suprafața lui Pluto, trimițând pe Terra un bogat material, pe care cercetătorii (de la NASA și MIT) îl analizează și interpretează acum cu mare interes. Ulterior, sonda spațială a fost orientată către centura lui Kuiper, pentru alte decoperiri, sperăm captivante.

b

Ce-i drept, NASA nu s-a hazardat până acolo încât să afirme că s-ar putea să existe viață pe micuța planetă de la extremitatea sistemului nostru solar, însă dacă într-adevăr există apă în stare lichidă sub scoarța plutoniană, această posibilitate nu ar trebui exclusă. Istoria descoperirilor științifice ne învață că nu ar trebui să folosim cuvântul „imposibil”. Apa este un ingredient de bază pentru existența și apariția vieții. Așadar, marea surpriză se poate ivi pe oricare dintre corpurile cerești pe care se va descoperi apă, sub forma de agregare lichidă!

e

a

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursa: www.thesun.co.uk

Imagini: www.thesun.co.uk, www.smh.com.au


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii