Cunoaste lumea

Noutăți

INVESTIGAȚIE – Cum se defrișează „legal” în pădurile virgine din România

  •  
  •  
  •  

Digi24.ro: Masacrul din pădurile din România se vede cu ochiul liber, dar mai ales în statistici. Din două milioane de hectare de păduri virgine mai avem acum puţin peste 100.000. S-a tăiat şi se taie fără discernământ, iar hoţii se apropie tot mai periculos de parcurile naturale protejate. Urmăriți mai jos un nou episod din campania „România cu încetinitorul”.

La stânga şi la dreapta, drumurile forestiere, pâraiele şi potecile parcului Naţional Domogled Valea Cernei sunt pline de cioturi, buşteni, lemn abandonat, arbori tineri şi bătrâni, măcelăriţi deopotrivă. Rostogoliţi din vârf de munte spre căile de acces, copacii au distrus malurile pârâielor, cu tot cu brazii tineri, de la poale.

O imagine pur şi simplu apocaliptică! Numai cioate pe versant în sus. A fost luat absolut tot”, spune Alex Telega, reprezentant Agent Green.

De la Câmpu lui Neag şi Câmpuşel, pe drumul către Herculane şi cascada Scăriţa, aerul rece miroase a rumeguş, a benzină şi este stricat de fum de drujbă.

Anul acesta, Romsilva a aprobat tăieri masive pe culmea Radocheasa, văile Vlăsia Mică şi Vlăsia Mare.

Sunt vreo 8.400 de metri cubi în conformitate cu amenajamentele silvice, sunt în zona tampon a parcului. Deci sunt perfect legale, asigură regenerarea pădurii”, susține Ciprian Pahonţu, director general Romsilva.

Pe mine mă doare de orice arbore. Dar parcă un pic mai tare mă doare de ăla din parc naţional! Eu doresc să nu se taie nicăieri. Chiar dacă parcurile naţionale nu-s la mine, prin controalele pe care le am, în momentul în care este sesizare… Doresc să eradichez total”, afirmă Doina Pană, ministrul Apelor şi Pădurilor.

Decizia Companiei Naţionale Romsilva a umplut Parcul Național Domogled de utilaje fioaroase. Coboară şi urcă în zonele numite parchete, adică loturile pe care firmele au primit aprobare de la stat pentru tăieri. Acestea ajung până în buza pădurilor virgine de fag.

Un raport făcut de organizația pentru protecția mediului Agent Green arată că cinci companii au tăiat pădure acolo. Ironia sorţii, majoritatea copacilor au fost vânduţi unei firme din Gorj, numite Succes.

**

Legea acceptă măcelul. Frecvent, tăietorii doboară arbori marcaţi, pe care au voie să îi reteze, peste cei de care nu trebuie să se atingă. Îi zmulg din rădăcini şi dau vina pe vijelii. Pădurarii sunt obligați atunci să îi avizeze pentru tăiere.

Citește mai mult: Digi24.ro


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii