Cunoaste lumea

Noutăți

Inventatorul musulman și „Tatăl roboticii”

  •  
  •  
  •  

Perioada medievală a cunoscut apariția multor invenții noi în întreaga lume. Ieșind din așa-numitul Evul Întunecat, mulți cărturari proeminenți și minți învățate au venit cu noi invenții pentru a face viața omenirii mai ușoară și pentru a aduce prestigiul suveranilor lor spre cer.

Astfel de inventatori și cercetători nu au existat numai în Europa, care a fost întotdeauna considerată punctul fierbinte pentru noile tehnologii. Expertul polimat musulman și artizanul Ismail al-Jazari este exemplul perfect.

Creditat cu numeroase invenții ingenioase, Ismail al-Jazari a scris una dintre cele mai vechi cărți! Opera sa unică și inspirată oferă o perspectivă excelentă asupra bogatei lumi a artei și a științei care a înflorit în lumea musulmană medievală.

Fiecare om ar trebui să fie cunoscut sub numele său adevărat. Dar, urmând vechiul obicei musulman, numele complet al lui Al-Jazari ar putea fi o provocare nu ușor de înțeles.

S-a născut în 1136 d.Hr., sub numele de Badīʿ az-Zaman Abu l-ʿIzz ibn Ismāʿīl ibn ar-Razāz al-Jazarī. Ultima parte a numelui său, al-Jazari, denotă locul său de origine.

În timp ce istoria nu-și amintește locul exact al nașterii sale, este larg convenit că a fost în regiunea istorică a Mesopotamiei Superioare.

Unii cercetători susțin că s-a născut în orașul Jazirat ibn Umar, sau numele său se referă pur și simplu la Al Jazira, denumirea tradițională a regiunii Mesopotamiei Superioare, notează ancient origins.

Majoritatea a ceea ce știm despre viața sa provine din opera sa majoră și cea mai mare realizare a sa: cartea cunoscută sub numele de “Cartea cunoașterii dispozitivelor mecanice ingenioase”.

O traducere mai literală a numelui arab original ar fi “Cartea în cunoașterea trucurilor inginerești”. În cartea sa, se spune că al-Jazari a urmat urmele tatălui său, servind ca inginer șef al conducătorilor în Palatul Artuqid.

Aceasta din urmă a fost reședința principală a puternicei dinastii turce Artuqid, care a condus regiunea în secolele XII și XIII.

Cartea sa a fost scrisă în 1206. În ea al-Jazari descrie în detaliu o sută de dispozitive diferite și oferă instrucțiuni despre cum pot fi construite.

Din aceste sute, în jur de optzeci sunt „dispozitive de înșelăciune”, care se referă la vase care conțin mecanisme unice de înșelăciune, dintre care unele sunt cunoscute încă din antichitate.

Este important de menționat că Ismail al-Jazari nu a fost cel mai probabil un inventator în sensul tradițional, ci mai degrabă un inginer devotat și practic care deține abilitatea de a înțelege abordarea complexă necesară în construirea acestor dispozitive unice.

Acest lucru i-a permis să vină cu câteva modele revoluționare, a căror invenție este creditată astăzi.

Cu toate acestea, adevărata strălucire a lui Ismail al-Jazari și a invențiilor sale este afișată de „roboții” și automatele sale.

Unele dintre cele mai vechi lucrări de robotică îi sunt atribuite și au fost într-adevăr un mare accent în cariera sa. Arată cât de avansată era gândirea lui și, cu siguranță, era ceva de neegalat la acea vreme.

Un automat unic s-a bazat pe o pompă hidraulică timpurie, care măsura timpul ca un cronometru și fluiera când timpul trecea.

Dar poate cea mai unică dintre automatele sale este formația sa de roboți muzicali. A prezentat o barcă cu patru muzicieni, roboți artificiali, care au fost concepuți pentru a distra oaspeții. Trupa este prezentată în detaliu în cartea sa.

Această invenție prezintă un sistem complex de apă și came rotative care au fost utilizate pentru a pune în mișcare „roboții” și instrumentele lor.

Este posibil ca instrumentul principal utilizat să fie toba, al cărui tempo să poată fi alternat cu poziționarea diferită a camelor. Este scris că automatul muzical era foarte tare și putea interpreta mai multe melodii unice.

Foto: Cartea cunoașterii dispozitivelor mecanice ingenioase, de Ismail al-Jazari, a fost scrisă în 1206 și include o descriere detaliată a unei sute de dispozitive și invenții, împreună cu instrucțiuni despre cum să le construiți. ( Domeniu public )


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii