Cunoaste lumea

Noutăți

Inti Raymi – un festival al incașilor

  •  
  •  
  •  

În timpul Imperiului Incaș, Inti Raymi a fost cea mai importantă dintre cele patru ceremonii celebrate în Cusco, după cum relatează Inca Garcilaso de la Vega.

Sărbătoarea a avut loc în Haukaypata sau piața principală a orașului.

Potrivit cronicarului Garcilaso de la Vega, Sapa Inca Pachacuti a creat Inti Raymi pentru a sărbători noul an în Anzii din emisfera sudică.

De asemenea, s-a spus că ceremonia simbolizează originea mitică a poporului incas. A durat nouă zile și a fost plină de dansuri și procesiuni colorate, precum și de sacrificii de animale pentru a mulțumi Pachamama și pentru a asigura un sezon bun de recoltare. Primul Inti Raymi a fost în 1412.

Ultimul Inti Raymi cu prezența Împăratului Incaș a fost realizat în 1535. După aceasta, coloniștii spanioli și preoții lor catolici au interzis ceremonia și alte practici religioase incași.

În 1944, o reconstrucție istorică a Inti Raymi a fost regizată de Faustino Espinoza Navarro și de actori indigeni. Prima reconstrucție s-a bazat în mare parte pe cronicile lui Garcilaso de la Vega și s-a referit doar la ceremonia religioasă.

Din 1944, o reprezentare teatrală anuală a Inti Raymi are loc la Saksaywaman pe 24 iunie, la doi kilometri de locul inițial de sărbătoare din centrul Cusco. Acesta atrage mii de turiști și vizitatori locali.

Inti Raymi este încă sărbătorit în culturile indigene din Anzi. Sărbătorile implică muzică, purtarea de costume colorate (cel mai notabil măștile aya huma țesute) și împărțirea alimentelor.

În multe părți ale Anzilor, această sărbătoare a fost, de asemenea, legată de sărbătorile catolice vestice ale Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), care cade la câteva zile după solstițiul de iarnă din sud (21 iunie).

Sărbătoarea de astăzi începe la Qorikancha, urmată de Plaza de Armas și alte locuri importante ale vremurilor incașilor.

Inti Raymi este astfel o ceremonie religioasă tradițională a Imperiului Inca în onoarea zeului Inti (quechua pentru „soarele”), cea mai venerată zeitate din religia incasă.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii