Joaca de-a Dumnezeu – Însămânțarea norilor

Însâmânțarea norilor este tehnica prin care se încearcă modificarea cantității de precipitații care sunt produse de anumiți nori prin dispersarea în atmosferă a anumitor substanțe care servesc ca nuclee de condensare. Se folosește zăpadă carbonică, iodură de argint sau unele nuclee de condensare hidroscopice, care să favorizeze formarea cristalelor de gheață sau a picăturilor de ploaie.
Aceste însămânțări sunt posibile în condiții limitate, atunci când masele de aer, obligate să se înalțe rapid din cauze orografice, ajung la temperaturi scăzute (-4°, -8 °C) și sunt suprasaturate cu vapori de apă, dar nu există suficienți nuclei de condensare pentru a se desăvârși acest proces și a declanșa ploaia. Procesul de însămânțare se poate face atât din avioane cât și de la sol.
Cele mai semnificative rezultate s-au obținut în sud estul Australiei, unde din 35 de însămânțări de nori cumulus și stratocumulus cu iodură de argint, în 22 de cazuri s-au produs ploi în circa 20 de minute.
„Oamenii de știință din Marea Britanie au apelat la ajutorul unui laser puternic pentru a produce stropi de apă în aer. ‘Condensul apei cu laserul’ se numește tehnica ce ar putea să aducă un nou merit științei: ploaia”, relatează Dailymail. „Dacă ar deveni un succes pe plan mondial, această tehnică ar aduce multe beneficii mai ales țărilor în care precipitațiile sunt o reală problemă.
‘Însămânțarea norilor este practicată de ceva timp de oamenii de știință, dar nu este considerată o tehnica sigură, pentru că presupune introducerea unor substanțe precum zăpada carbonică, sau iodura de argint în nori, pentru a produce ploaie. Acest substanțe chimice se eliberează în atmosferă în acelați timp cu ploaia și pot dăuna mediului inconjurător.
Metoda ‘condensului aerului cu laserul’ este diferită pentru că poate funcționa continuu și nu imprăștie în atmosferă substanțe poluante.
Malurile Rohnului a fost locul în care oamenii de ștință au testat această tehnică. După 133 de ore de încercări s-au creat particule de acid azotic în aer și apoi s-au legat moleculele de apă, însă experții nu au reuțit să formeze ploaie, dar consideră ca sunt pe drumul cel bun.”
„Poate, într-o bună zi, va fi o metodă pentru atenuarea musonului sau pentru reducerea inundațiilor în anumite zone”, a declarat Jerome Kasparian, de la Universitatea din Genova.
Zev Levin, profesor de fizică atmosferică de la Universitatea Tel Aviv din Israel, spune că “este dificil de dovedit cantitatea de precipitaţii care s-ar fi produs deasupra unui oraş, dacă norii nu ar fi însămânţaţi.”
Acesta mai spune că însămânţarea norilor în Indonezia de exemplu, nu va face nimic sau va reuşi extrem de puţine lucruri în ceea ce priveşte modificarea vremii, deoarece norii tropicali nu sunt uşor de modificat. “Dinamica norilor domină procesul de producere de ploaie şi orice încercare de modificare va avea, în cel mai bun caz, un efect secundar”.
Se pare că în SUA, oamenii reuşesc mult mai repede şi mai bine să adapteze tehnologia datorită grijii lor asupra viitorului. Soluţia pe care o folosesc Americanii este simplă şi uşoară. Se interesează de zonele ce vor urmă să fie lovite de seceta, iar apoi, datorită unor programe guvernamentale, folosesc insamintarea norilor pentru a apare ploaia. Se foloseşte zăpadă carbonică, iodura de argint sau unele nuclee de condensare hidroscopice, care să favorizeze formarea cristalelor de gheaţă sau a picăturilor de ploaie.
CUM SE PROCEDEAZĂ? Deasupra unui teren anume, cu ajutorul unui avion se împrăştie în aer iodura de argint, această iodura de argint are rolul de a atrage umezeală şi de a formă nori pentru irigaţii rapide. Tehnică cu iodura de argint poate fi folosită şi pentru efect invers. Sub formă de proiectil, iodura de argint lansată în aer poate dispensa norii pe o rază de câţiva km, astfel se poate evita ploaia în zonele unde nu este dorită şi trimisă în altă parte.
Să fie aceasta o metodă salvatoare impotriva secetei, a inundațiilor, sau este o joacă periculoasă de-a Dumnezeu?
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: dailymail, eikipedia, stirile protv, digi24
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
http://www.stefania-maracineanu.ro/