Inel cu inscripție (Foto)

Inelul cu inscripție din inventarul primului mormânt princiar de la Apahida reprezintă una dintre piesele cel mai atent studiate și investigate dintre cele provenite din acest context, provenind din a doua jumătate a secolului al V-lea p.Chr., descoperit la Apahida, jud. Cluj.
Realizat din aur masiv, acesta are o formă relativ simplă. Toate muchiile sunt puternic uzate, inelul fiind probabil folosit o perioadă îndelungată de timp.
Ca urmare, platoul nu este foarte clar delimitat iar inscripția, scrisă de la stânga la dreapta și dezvoltată pe trei nivele, are caracterele marginale ușor tocite.
După ce, o lungă perioadă de timp lecțiunea OMHARUS a fost general acceptată, punerea în circulație a unor fotografii de detaliu a generat o discuție în care au fost propuse și alte variante de interpretare.
De cele mai multe ori, inscripția a fost citită ca un nume considerându-se o modalitate de identificare a defunctului.
Detaliu important în caracterizarea personalității acestuia este și caracterul creștin al inscripției, pe primul rând fiind reprezentată o cruce, un însemn comun celor trei inele păstrate din acest ansamblu.
Colecția Muzeul Național de Istorie a României.
MNIR / Muzeul virtual FB
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu