Încălzirea globală intensifică ploile abundente

Intensitatea și frecvența ploilor extreme crește exponențial odată cu încălzirea globală, arată un nou studiu.
Analiza cercetătorilor de la Potsdam Institute of Climate Impact Research (PIK) arată că modelele climatice de ultimă generație subestimează semnificativ cât de mult cresc precipitațiile extreme în condițiile încălzirii globale – ceea ce înseamnă că precipitațiile extreme ar putea crește mai repede decât sugerează modelele climatice.
„Studiul nostru confirmă că intensitatea și frecvența ploilor extreme cresc exponențial cu fiecare creștere a încălzirii globale”, explică Max Kotz, autorul principal al studiului publicat în Journal of Climate.
Aceste modificări urmează teoria fizică a relației clasice Clausius-Clapeyron din 1834, care a stabilit că aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă.
„Modelele climatice de ultimă generație variază în funcție de gradul de intensitate al precipitațiilor extreme cu încălzirea globală și de faptul că o subestimează în comparație cu observațiile istorice”.
„Efectele climei asupra societății au fost calculate folosind modele climatice. Acum, descoperirile noastre sugerează că acest impact ar putea fi mult mai grav decât am crezut. Precipitațiile extreme vor fi mai abundente și mai frecvente. Societatea trebuie să fie pregătită pentru acest lucru”, spune șeful departamentului PIK și autor al studiului Anders Levermann.
Schimbările în frecvența și intensitatea precipitațiilor extreme zilnice asupra pământului pot avea un impact asupra bunăstării sociale, economiei și stabilității sociale, având în vedere legătura lor cu inundațiile, dar și disponibilitatea apei subterane, care poate provoca pierderi considerabile de vieți omenești și pierderi financiare.
În timp ce majoritatea zonelor terestre prezintă creșteri atât în intensitatea cât și în frecvența extremelor, creșteri mai puternice se găsesc de obicei în regiunile tropicale, potrivit studiului.
Schimbări semnificative apar cel mai adesea la tropice și la latitudini înalte, cum ar fi în Asia de Sud-Est sau în nordul Canadei.
Faptul că aceste schimbări urmează relația Clausius-Clapeyron susține faptul că termodinamica, adică temperatura și nu dinamica, adică vânturile, domină schimbarea globală a evenimentelor de precipitații extreme.
„Veștile bune sunt că acest lucru face mai ușor să preziceți viitorul precipitațiilor extreme. Vestea proastă este: se va înrăutăți dacă vom continua să creștem temperaturile globale prin emisia de gaze cu efect de seră”, adaugă Anders Levermann.
Material realizat pentru Science Daily
Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (PIK)
Foto burst shopify Farah
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu