Cunoaste lumea

Noutăți

Înălțimea aduce discriminarea… celor mai scunzi

  •  
  •  
  •  

Discriminarea în funcție de înălțime este una dintre cele mai puțin cunoscute sau discutate părtiniri și una dintre cele mai greu de confirmat.

Chiar și celor cu statură „normală” sau peste medie le este greu să creadă că au avut vreodată părtiniri bazate pe înălțime sau au beneficiat de ele.

Cu toate acestea, cercetările arată că la nivel profesional, statura afectează atât bărbații, cât și femeile în moduri tangibile, deși ușor diferite.

Studiile arată că înălțimea se corelează cu venituri mai mari: recrutorii preferă candidații mai înalți, iar înălțimea influențează oportunitățile de promovare.

În același timp, oamenii în general percep semenii înalți ca fiind mai „lideri”, mai dominanți, mai inteligenți și mai sănătoși; bărbații înalți au mai multe șanse să obțină funcții de conducere, arată statisticile.

Și totuși, aceasta este o părtinire explicită, dar, fiind bine ascunsă, este deosebit de dificil de eradicate, relatează BBC.

Dr. Omer Kimhi, profesor asociat la Universitatea din Haifa, Facultatea de Drept, care a cercetat înălțimea, consideră că acest tip de discriminare are rădăcini în prejudecăți evolutive, datorită importanței înălțimii și puterii în regnul animal: „Dacă ești mai mare, ești șeful grupului. Unele dintre acestea rămân înrădăcinate… și noi percepem înălțimea ca fiind legată de autoritate, putere și o poziție superioară”.

Potrivit dr. Erin Pritchard, lector în Studii despre dizabilități la Universitatea Liverpool Hope și membru principal al Centrului pentru Studii pentru Cultură și Disabilități, există mai multe moduri prin care este înrădăcinată discriminarea pe bază de înălțime în societatea modernă.

„Națiunile au propria lor înălțime optimă, în funcție de ceea ce consideră că ar trebui să fie fiecare. Venerăm înălțimea”.

De altfel, înălțimea este infiltrată chiar și în limbaj, care este plin de idiomuri ce scot în evidență virtuțile de a fi înalt, asociind în același timp calitățile negative cu a fi scund.

Potrivit experților, oamenii în mod subconștient formează credințe care leagă înălțimea atât cu calitățile cognitive, cât și cu cele fizice – cei mai înalți sunt mai capabili și mai toleranți la riscuri, dominanți, extraordinar de talentați și chiar carismatici.

Pe de altă parte, explică Pritchard, „oamenii mai scunzi nu sunt luați la fel de în serios”.

În ciuda dificultăților de a identifica această formă de discriminare, înălțimea are un impact profund – și măsurat – asupra succesului lucrătorilor.

Cercetările privind discriminarea sistemică în deciziile de angajare au arătat că angajatorii pot respinge candidații mai scunzi, chiar dacă CV-ul lor este similar cu cel al unui solicitant mai înalt și asociază subconștient trăsături pozitive la locul de muncă, cum ar fi încrederea, competența și capacitatea fizică cu înălțimea.

Odată angajată o o persoană mai înaltă, meta-analiza citată de BBC arată că ratele de promovare sunt legate pozitiv de înălțime.

Kimhi face referire la sondajul larg citat al lui Malcolm Gladwell asupra directorilor generali din Fortune 500.

În cartea sa Blink, Malcolm Gladwell punctează faptul că „în populația SUA, aproximativ 14,5% din toți bărbații sunt de înălțime medie și peste. Printre directorii executivi ai companiilor din Fortune 500, acest procent este de 58%”.

Înălțimea poate contribui, de asemenea, la un decalaj salarial. Studiile din Marea Britanie, China și SUA arată toate o corelație între înălțime și salariu mai mare.

Există și o componentă de gen.

Cercetările efectuate de Inas R Kelly, profesor de economie la Universitatea Loyola Marymount, California, au relevat diferențe marcante în ceea ce privește efectul înălțimii asupra venitului mediu în funcție de sex: „Bărbații primesc cu o primă mult mai mare pentru fiecare zece centimetri suplimentară față de femei”.

Pe de altă parte, femeile prea înalte sunt considerate intimidante și din nou intervine… discriminarea…

Sursa: www.uzp.org.ro

Foto: pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii