Înainte de secolul al 17-lea, aproape toți morcovii cultivați aveau culoarea mov. Ce s-a întâmplat?

Morcovul este astăzi una dintre cele mai consumate legume în întreaga lume. Cu toții știm faptul că Daucus carota, numele științific al plantei, este o rădăcină vegetală a cărei culoare este portocalie, iar partea consumabilă este fix rădăcina sa. Însă un lucru mai puțin cunoscut este faptul că rădăcina sa a avut în trecut, până prin secolul al XVII-lea, culoarea mov.
Morcovul portocaliu modern nu a fost cultivat până când cultivatorii olandezi din secolul al XVI-lea nu au început să transforme treptat morcovul purpuriu în leguma pe care o folosim astăzi în salate sau în ciorbă. Morcovul portocaliu a fost dezvoltat prin încrucișarea unor morcovi galbeni și albi sălbatici, care sunt destul de diferiți de soiurile cultivate și consumate.
Însă de ce s-a dorit schimbarea culorii morcovilor, mai ales că cei purpurii erau la fel de buni pentru consum? Portocaliul a devenit foarte popular în Țările de Jos după ce culoarea a fost folosită pe emblema Casei Regale; astfel oamenii au început să o perceapă ca pe un simbol național, dorind să o afișeze pe cât mai multe produse confecționate sau cultivate în această parte a Europei.
Totuși, morcovii mov par a câștiga din nou din ce în ce mai mult teren față de cei olandezi, cel puțin în restaurantele de lux. Și nu sunt doar o fiță – morcovii mov nu conțin doar vitamina A și beta-carotenul, lucruri pe care le găsim în morcovii portocalii, ci și compuși antioxidanți pe care îi găsim în afine. Studiile au arătat că acești pigmenți albaștri-violet pot îmbunătăți memoria, spori acuitatea vizuală, proteja împotriva atacurilor de inima, acționa ca anti-inflamatoare și chiar susțin controlul greutății.
sursa: http://all-that-is-interesting.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu