În sudul Greciei se află cel mai vechi dintre orașele scufundate, întemeiat acum 5000 de ani. Datează din vremea misterioasei civilizații minoice!

Pavlopetri este o mică localitate din sudul Greciei, mai exact din Peloponez. În apropiere a existat o așezare umană impresionantă, fondată acum aproximativ cinci milenii, ale cărei urme au supraviețuit până azi. Acolo nu este un sit arheologic obișnuit. Pentru că vestigiile sale istorice nu sunt acoperite de pământ. Ci de către ape.
La 4 metri adâncime, în apele Mediteranei, se află cel mai vechi oraș scufundat din lume. Orașul scufundat de la Pavlopetri a avut o arhitectură complexă. Drumuri pietruite, case cu etaj, grădini, temple și un sistem sofisticat de aducțiune a apei. Apă care este prezentă astăzi în surplus, în fosta urbe antică!
În mijlocul orașului de sub ape se află o piață vastă, măsurând 40 de metri în lungime și 20 în lățime. Unele dintre clădirile anticei așezări au avut peste doisprezece odăi. Atât de vechi este orașul scufundat, încât era deja locuit de multă vreme în perioada apariției „Iliadei” – poemul epic ce descrie războiul Troiei. Cercetările efectuate cu șapte ani în urmă au arătat că orașul exista deja de ceva vreme la 2800 î.e.n.
Așezarea, care în vremurile sale de glorie avea o suprafață de peste 3,6 hectare, a fost înghițită de ape în urma unui seism ce a determinat modificări ale reliefului. Acest lucru s-a petrecut pe la 1000 î.e.n. În pofida celor aproximativ 5000 de ani trecuți de la întemeierea orașului, amplasamentele clădirilor pot fi încă recunoscute. Au fost identificate peste 15 clădiri.
Istoricii consideră că anticul oraș a fost întemeiat în vederea realizării schimburilor comerciale, în vremea civilizației minoice, denumită astfel după regele Minos. Acesta este monarhul care, conform legendei, l-a pus pe arhitectul Dedal să construiască labirintul în care urma să fie ținut captiv Minotaurul.
În orașul scufundat mai pot fi găsite încă recipiente de lut ars, statui, unelte și alte artefacte. Mai ușor ar putea fi scos tot orașul de sub ape decât să-i fie aflat numele de odinioară. Cum ar fi să aflăm că se numea… Atlantida?!
Autor: Tomi Tohăneanu
Sursa: www.ancient-origins.net, greecebyagreek.com
Imagini: greecebyagreek.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Civilizația „necunoscută” este a pelasgilor care au colonizat zona.Chiar si numele de Pelopones vine de la pelasgul Pelops.