Cunoaste lumea

Noutăți

În Grădina Zeilor din Colorado orice oaspete are ocazia de a contempla imagini de paradis și de a afla lucruri uimitoare

  •  
  •  
  •  

Grădina Zeilor din Colorado ține de orașul Colorado Springs și primește, an de an, vizitatori din toate colțurile lumii, dornici de a descoperi frumusețile și poveștile acestui loc, ce a fost desemnat ca obiectiv turistic natural de interes național. Grădina Zeilor este o adevărată minune geologică. Prin cunoașterea poveștii fascinante a celor 300.000.000 de ani de istorie geologică a formațiunilor stâncoase existente în Grădina Zeilor din Colorado Springs ni se dezvăluie o amplă și amănunțită imagine a istoriei Terrei.

1

În 1879, generalul William Jackson Palmer, fondator al orașului Colorado Springs, l-a convins pe bunul său prieten, Charles Perkins să achiziționeze 240 de acri de teren din zona cunoscută sub numele de Grădina Zeilor. Peste două decenii, Perkins a achiziționat încă 240 de acri. În epistolele sale către general, Perkins și-a exprimat dorința de a dona cei 480 de acri orașului Colorado Springs. Neîndoielnic, Perkins a fost influențat de opțiunea generalului Palmer, care deja donase o parte dintre propriile terenuri pentru un viitor parc.

3

Viața lui Charles Perkins s-a încheiat la 1907, înainte ca terenul să fi fost cedat în mod oficial pentru a fi amenajat parcul public Grădina Zeilor – Colorado.  Cu toate acestea, cunoscând dorința tatălui lor, urmașii lui Perkins au donat terenul către orașul Colorado Springs în iarna lui 1909, cu condiția ca viitorul parc să fie accesibil pentru toată lumea.

6

Parcul oferă cel mai izbitor contrast dintre câmpii și munți, care poate fi contemplat în America de Nord. La fel de diverse precum geologia zonei, sunt și flora ori fauna locală. La 1878 în Grădina Zeilor din Colorado au fost găsite resturile fosile ale unei noi specii de dinozaur, Theiophytalia Kerri. Sunt singurele fosile descoperite până acum ale acestei specii de dinozaur, care a viețuit cu 112 milioane de ani în urmă. Dinozaurii de acest fel se hrăneau doar cu vegetale.

10

Din fauna actuală a Grădinii Zeilor fac parte muflonii, cerbii, vulpile și mai mult de 130 de specii de păsări. Ca element faunistic al zonei, trebuie menționată și furnica producătoare de miere („furnica de miere”). Este vorba despre insecte sociale care produc o substanță dulce pe care o stochează în abdomen și o oferă suratelor lor, în perioadele anuale de reducere a resurselor de hrană.

11

Există dovezi arheologice din care rezultă că Grădina Zeilor a fost străbătută, încă din străvechime, de către populațiile umane. La aproximativ 250 î.e.n., nativii americani își întemeiaseră deja sălașuri în aceste minunate locuri. Pesemne că au fost atrași de resursele alimentare din zonă și de posibilitățile multiple de a-și construi sau găsi adăposturi în zonele stâncoase. Grădina Zeilor a fost frecventată de către indienii Comanche, Cheyene, Apași, Kiowa, Ute, Shoshone, Pawnee și Lakota. Ce minunat ar fi de-am putea cunoaște toată fascinanta istorie a acestui loc unic pe planetă!

9

8

7

5

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.visitcos.com, wikipedia.org

Imagini: feel-planet.com, gardenofgods.com, studytub.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii