Cunoaste lumea

Noutăți

În China au fost descoperite resturile fosilizate ale unei vidre uriașe. Cât de mare era?

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință au descoperit, cu uimire, resturile fosilizate ale unei vidre de dimensiuni impresionante, după cum se arată în Journal of Systematic Palaeontology. O vidră la fel de mare ca un lup! Creatura a trăit în urmă cu 6,2 milioane de ani, pe teritoriul actual al Chinei. Vidra supradimensionată, numită de oamenii de știință Siamogale melilutra  era lungă de doi metri și cântărea, după cum se estimează, 50 de kilograme. Aceste dimensiuni o fac de 2-3 ori mai mare decât cele mai multe dintre speciile de vidră care trăiesc astăzi.

b

Siamogale melilutra ne reamintește de diversitatea lumii animale din trecutul îndepărtat (…). Cine și-ar fi imaginat că a existat, odinioară, o vidră la fel de mare ca un lup?”, a afirmat, exprimându-și uimirea, Denise Su, specialistă în paleoecologie la Muzeul de Istorie Naturală – Cleveland. Vidra gigant avea o dentiție robustă și fălci puternice, anume făcute pentru sfărâmarea suprafețelor dure, cum ar fi carapacele scoicilor și era capabilă să se deplaseze cu ușurință prin zonele mlăștinoase.

Resturile fosilizate au fost descoperite provincia chinezească Yunnan și includ oase ale membrelor și un craniu complet, cu tot cu maxilarul inferior. În aceeași zonă au fost descoperite, anterior, resturile străvechi ale unui cimpanzeu, precum și fosile de rinoceri, elefanți, crocodili.

c

Craniul a fost strivit cu sute de mii de ani în urmă, pe parcursul procesului de fosilizare, dar cercetătorii au reușit să efectueze o reconstituire a modului în care arăta făptura cu ajutorul computerului, prin utilizarea unui soft special. Astfel, au mai observat un lucru neașteptat: străvechea specie prezenta un amestec de trăsături, dintre care unele sunt specifice vidrelor iar altele… bursucilor. Caracteristicile de viezure (bursuc) au fost identificate la nivelul craniului și al dentiției.

Cea mai mare specie de vidră care trăiește în ziua de azi se află în America de Sud. Aceasta este măruntă, comparativ cu Siamogale melilutr – vidra-gigant ce a trăit cu 6,2 milioane de ani în urmă, având o greutate medie de circa 30 de kg. Vidrele aparțin unei familii de mamifere din care fac parte și nevăstuica, bursucul, jderul și nurca. Primele vidre au apărut în urmă cu 18.000.000 de ani. Evoluția acestor animale nu este, în prezent, prea bine cunoscută și înțeleasă, doarece fosilele sunt rar descoperite, comparativ cu acelea provenite de la alte specii.

a

Autor: Tomi Tohăneanu

Surse: www.sci-news.com, www.rawstory.com

Imagini: www.sci-news.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii