În căutarea planetelor telurice turtite. De ce cred astronomii că acestea există în Univers

Astronomii ar putea în curând să găsească planete alungite din cauza forței gravitaționale a stelelor pe care le orbitează, deschizând astfel poarta studierii unui nou tip de corp ceresc. De la prima descoperire din 1993, mai mult de 1800 de planete au fost descoperite orbitând în jurul altor stele decât Soarele nostru. Acestea sunt incredibil de diverse, câteva gazoase precum Jupiter și foarte multe solide precum Terra. Aceste corpuri cerești orbitează stelele la distanțe variate, de la mai puțin de un milion de kilometri și până la 100 de miliarde. Pe cele apropiate de stele temperaturile trec peste 1000 de grade Celsius și sunt sau pot fi ușor sau mai mult alungite de forțele gravitaționale, fenomen vizibil la o scară redusă și în cazul planetelor gazoase.
Echipa, condusă de astronomul Prabal Saxena de la Universitatea George Mason, descrie cum am putea detecta aceste lumi exotice într-o lucrare publicată de revista Societății Astronomice Regale. Prabal și echipa sa au simulat cazurile în care planetele se află pe orbită aproape de mici stele roșii pitice, mult mai slabe decât Soarele nostru, dar de departe cel mai comun tip de stea din Galaxie. Rotația planetelor în jurul proprie axe este blocată, astfel încât păstrează aceeași poziție față de stelele pe care le orbitează, la fel ca și Luna față de Pământ. Potrivit oamenilor de știință, în aceste circumstanțe distorsiunea planetelor ar trebui să fie detectabilă foarte ușor de pe Terra. Dacă astronomii pot găsi aceste exoplaneeă extreme, ne-ar putea oferi noi perspective asupra proprietăților planetelor asemănătoare Pământului în ansamblu.
„Imaginați-vă că luați o planetă cum ar fi Pământul sau Marte, plasându-o lângă o stea roșie rece și întinzându-o. Analizând aceste noi forme ale planetei, vom putea spune multe despre structura internă a acestui corp ceresc și despre modul în care s-a schimbat în timp. Semnalele subtile de pe planetele telurice turtite pot fi găsite de unele telescoape actuale și, cu siguranță, de observatoare mult mai puternice, cum ar fi Telescopul spațial James Webb (JWST) și Telescopul E-ELT european care urmează să intre în serviciu în următorii ani.”, a declarat Prabal.
sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/12/141215084417.htm
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu