În căutarea lui zero absolut. NASA vrea să genereze cea mai rece temperatură din Univers pe Stația Spațială Internațională

În căutarea temperaturilor tot mai reci, NASA trimite un aparat pe Stația Spațială Internațională care este capabil să genereze o temperatură foarte aproape de cea de zero absolut. Dispozitivul, numit Atom Cold, va ajuta oamenii de știință să observe proprietățile cuantice ciudate ale atomilor ultra-reci.
O combinație de lasere și magneți va fi utilizată pentru a răci și a încetini un nor de atomi până la valori aproape de zero absolut, -273,15 Celsius sau -459,67 Fahrenheit. Zero absolut este cea mai rece temperatură din Univers și până acum era imposibil de realizat, pentru că la o asemenea temperatură atomii se opresc din mișcare.
Atom cold poate oferi norilor de atomi o temperatură de până la o zecime de miliard de grade peste zero absolută. Cercetătorii au reușit să coboare temperatura până foarte aproape de zero absolut, la fracțiuni de grad, unde au loc diferite efecte cuantice stranii. Astfel, în 1994, cercetătorii de la NIST National Institute of Standards and Technology au atins temperatura de 700 nK, iar în 2003, la MIT Massachusetts Institute of Technology recordul a fost coborât cu mai mult de trei ordine de mărime, atingându-se temperatura de 450 pK.
Mediul de microgravitate de la bordul ISS va permite oamenilor de știință de pe Pământ să opereze echipamentele de la distanță pentru a observa comportamentul atomilor la astfel te temperaturi uimitoare, timp de până la 10 secunde. Aceasta va fi cea mai lungă perioadă de timp pe care am avut-o vreodată pentru a observa încetinirea la o asemenea scară a atomilor.
„Studierea acestor atomi foarte reci ne-ar putea face să înțelegem mult mai bine proprietățile materiei și natura fundamentală a gravitației. Experimentele pe care le vom face cu laboratorul Cold Atom vor oferi o perspectivă asupra gravitației și a energiei întunecate, unele dintre forțele cele mai răspândite din Univers”, a declarat omul de știință Robert Thompson de la JPL.
De asemenea, experimentul ar putea contribui la dezvoltarea de noi dispozitive precum calculatoarele cuantice și ceasurile atomice răcite cu laser. Ar putea permite observarea unor fenomene cuantice care nu au fost niciodată văzute.
Misiunea de lansare a dispozitivului către ISS este programată pentru astăzi, 21 mai, la orele 08:39 UTC.
sursa: https://www.sciencealert.com/coldest-spot-in-universe-nasa-iss-cold-atom-laboratory-bose-einstein-condensates
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu