Cunoaste lumea

Noutăți

Ierihon – cel mai jos oraș din lume

  •  
  •  
  •  

Numele de Ierihon în ebraica modernă, Yeriẖo, se crede în general că derivă din cuvântul canaanit rēḥ „parfumat”, dar alte teorii susțin că își are originea în cuvântul canaanit Yaraḥ „lună” sau numele zeității lunare Yarikh, pentru care orașul a fost un centru timpuriu de cult.

Numele arab al lui Ierihon, Arīḥā, înseamnă „mirosit” și își are, de asemenea, rădăcinile în canaanitul Reaẖ.

Primele săpături ale sitului au fost făcute de Charles Warren în 1868. Ernst Sellin și Carl Watzinger au excavat Tell es-Sultan și Tulul Abu el-‘Alayiq între 1907 și 1909, iar în 1911, iar John Garstang a săpat între 1930 și 1936.

Investigațiile folosind tehnici mai moderne au fost făcute de Kathleen Kenyon între 1952 și 1958.

Lorenzo Nigro și Nicolò Marchetti au efectuat săpături în 1997–2000. Din 2009, proiectul arheologic italo-palestinian de excavare și restaurare a fost reluat de Universitatea „La Sapienza” din Roma și MOTA-DACH palestinian sub conducerea lui Lorenzo Nigro și Hamdan Taha, iar Jehad Yasine din 2015.

Expediția italo-palestiniană a desfășurat 13 sezoane în 20 de ani (1997–2017), cu câteva descoperiri majore, cum ar fi Turnul A1 din Epoca Bronzului Mijlociu din sudul Orașului de Jos și Palatul G de pe flancurile estice ale Dealului Primăverii cu vedere la Izvorul din ‘Ain es-Sultan datând din Bronzul timpuriu III.

Ierihon este situat la 258 de metri sub nivelul mării într-o oază din Wadi Qelt din Valea Iordanului, ceea ce îl face cel mai jos oraș din lume.

Izvorul din apropiere Ein es-Sultan produce 3,8 m3 de apă pe minut, iriga aproximativ 10 kilometri pătrați prin canale multiple și se alimentează în râul Iordan, la 10 kilometri distanță.

Turismul creștin este una dintre principalele surse de venit ale Ierihonului. Există câteva locuri importante de pelerinaj creștin în și în jurul Ierihonului:

Ein es-Sultan, cunoscut pentru evrei și creștini ca Izvorul lui Elisei;

Qasr al-Yahud pe râul Iordan, vizavi de Betania dincolo de Iordan, identificat în mod tradițional drept locația botezului lui Isus;

Muntele Ispitei (Jebel Quruntul), identificat în mod tradițional drept locația ispitirii lui Isus;

Mănăstirea Ortodoxă Greacă a Ispitei la jumătatea muntelui, lângă o peșteră despre care se spune că este locul în care Iisus a postit 40 de zile. Este conectat la Ierihon printr-o telecabină;

2 sicomori menționați separat ca cel menționat în relație cu Zacheu;

Deir Hajla, mănăstirea Sf. Gherasimos din Valea Iordanului, lângă Ierihon;

Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Wadi Qelt deasupra Ierihonului.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii