Cunoaste lumea

Noutăți

Hrana predilectă a renilor din Scandinavia sunt lichenii… radioactivi. Pentru crescătorii de reni, urmările catastrofei de la Cernobîl sunt prezente și astăzi!

  •  
  •  
  •  

La 30 de ani după explozia petrecută la centrala nucleară de la Cernobîl, renii care trăiesc în pitoreștii munți ai Scandinaviei sunt încă expuși la substanțele radioactive. Pentru poporul Sami, creșterea renilor este o tradiție multimilenară (cu o vechime de cel puțin 9000 de ani), dar și un actual mijloc de subzistență. Explozia petrecută acum trei decenii reprezintă cel mai mare dezastru nuclear civil din istorie, substanțele radioactive contaminând uriașe suprafețe de uscat.

z

Cernobîl

Curenții de aer au purtat pulberile radioactive până la mari depărtări, pe cuprinsul Uniunii Sovietice și al Europei. Printre cele mai primejdioase produse de fisiune se numără Cesiul-137. Mișcarea curenților de aer și ploile căzute imediat după Cernobîl au făcut ca unele regiuni europene să fie contaminate mai sever decât altele.

d

Substanțele radioactive au pătruns în sol odată cu apele pluviale. De acolo au fost preluate de către plante. Lichenii sunt organisme rezultate din conviețuirea unei ciuperci ascomicete cu o algă verde sau albastră. Ei sunt hrana preferată de către reni și au însușirea de a prelua substanțele radioactive din ambient. În urma exploziei de la Cernobîl lichenii au încorporat, în propriile taluri, semnificative cantități de Cesiu-137.

h

Cum renii se hrănesc în cea mai mare parte cu licheni, e ușor de înțeles că elementul radioactiv poate ajunge cu ușurință în organismele celor care consumă carnea acestor animale. În 1986, s-au efectuat măsurători ale nivelurilor radiațiilor, rezultând că nu mai poate fi consumată carnea de ren.

g

Prioada de înjumătățire a radioizotopului Cesiu-137 este de exact 30 de ani, dar lichenii cu creștere lentă sunt tot necorespunzători pentru consumul renilor, după cum nici carnea acestora din urmă nu este un aliment lipsit de riscuri pentru om. Totodată, nici să le pretinzi celor din poporul Sami să devină vegetarieni peste noapte sau să-și abandoneze modul tradițional de viață nu-i cel mai realist lucru, să o recunoaștem.

Pe tremen lung, expunerea la radioactivitate poate genera cancer și infertilitate. Crescătorii de reni din Snåsa, a căror dietă se bazează pe carnea acestor animale, trebuie să se supună anual examinărilor medicale. Ei obișnuiesc să spună că vor trăi o perioadă lungă de timp… în umbra Cernobîlului!

s

f

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa: www.sciencealert.com

Imagini: www.sciencealert.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii