Cunoaste lumea

Noutăți

Horia Nicolae Sulescu: Bunicul meu a construit primul submarin românesc DELFINUL… (Foto)

  •  
  •  
  •  

Pe domnul Horia Nicolae Sulescu l-am cunoscut la o policlinică. A participat, împreuna cu soția sa, Magda, la o manifestare HESPERUS, unde a luat cuvântul și astfel am aflat că este arhitect și a lucrat în Canada.

Soții Horia și Magda Sulescu au făcut un gest extraordinar și de Sf. Ion, știind că eu nu îmi pot permite să fac invitații din lipsa de spațiu,    m-au invitat, pe mine, pe Greta, pe prietenul Rusalin Isfanoni, cercetător în etnografie și folclor, Consilier și Secretar general al Fundației culturale HESPERUS, să petrecem împreună câteva ore acasă la ei.

Rusalin a povestit lucruri extraordinare legate de obiceiurile de iarnă din Ținutul Pădurenilor, zona sa din județul Hunedoara.

Ar merita să insistaăm asupra lor, poate o vom face pe parcurs, dar ceea ce a povestit domnul arhitect Horia Nicolae Sulescu m-a determinat să duc mâna la reportofon (deși nu aveam de gând să fac înregistrări chiar de Sf. Ion, ci doar să fiu un sărbătorit care se bucura de onomastica sa).

Bunicul meu, Năsturaș Vasile, a fost – înainte de al doilea război mondial- amiral, Profesor la Facultatea de construcții navale din București, în cadrul Politehnicii, iar după ani și ani s-a mutat la secția de construcții navale la Galați.

Năsturaș Vasile era fiul unui preot din comuna Gălbeni, comună între Bacău și Roman. Bunicul a făcut prima dată Școala Navală de la Constanța, iar în 1915 a început Facultatea de construcții navale de la Genova, din Italia. Am diploma lui, a terminat în 1920, Școala superioară navală din Genova, inginer mecanic naval.

A construit primul submarin românesc DELFINUL, în localitatea Fiume, din Italia, a proiectat și a urmărit executarea acestui submarin…”  aici realitatea domnului Horia Nicolae Sulescu se amestecă undeva cu legenda, informațiile de pe Internet spun doar ca “submarinul Delfinul este de producţie italiană şi a fost lansat la apă pe 5 mai 1936.

Acesta a avut nouă misiuni de război. În timpul celei de-a cincea misiuni (2 – 7 noiembrie 1941), pe când patrula în largul portului Yalta, echipajul a distrus o navă sovietică de transport de 2000 de tone.

Alertate, forţele sovietice din zonă au încearcat să scufunde submarinul. Vânătoarea care a durat 10 ore și a eşuat, „Delfinul” reuşind să scape şi să ajungă în Constanţa.

Cea mai tensionată misiune a fost ultima (25 iunie – 3 iulie 1942), când submarinul a fost reperat patrulând la est de Yalta de escorta unui convoi sovietic.

Acesta a fost supus unui atac de peste 240 de încărcături de adâncime, dar echipajul român a reuşit să scape. În următoarea zi este reperat de un avion şi atacat, fiindu-i avariată cârma. Peste două zile este localizat din nou de sovietici şi vânat timp de 13 ore.

Deşi reuşeşte să ajungă în portul Constanţa, sfârşitul războiului îl surprinde în reparaţii și este confiscat de sovietici. Aceştia îl “returnează” în 1957, mai mult ca o carcasă, decât un submarine funcţional.

Este reabilitat şi întrebuinţat până în 1970 de Institutul Român de Cercetări Marine Constanţa. În prezent din el au mai supravieţuit 2 piese: manometrul este în București la Muzeul Ferdinand I şi motorul în Constanţa la Muzeul Marinei…”

Deși pe internet se menționează că submarinul DELFINUL este de producție italiană, nu se spune nimic despre cel care l-a proiectat, un român, Năsturaș Vasile, bunicul domnului Horia Nicolae Sulescu! (însemnări din perioada Sf. Ion – Anul Nou Chinezesc)

 Ioan Iacob

Clubul Presei Transatlantice

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii