Cunoaste lumea

Noutăți

„Hora Unirii” îi este familiară oricărui român! Mai puțini știu, însă, cui i se datorează muzica și versurile. Chiar așa, tu știi?

  •  
  •  
  •  

Hora Unirii” este, la fel ca și „Deșteaptă-te române”, un cântec patriotic arhicunoscut. Dar și un bun îndemn pentru poporul nostru! Primul îndeamnă la unire, al doilea la… trezire. Aruncând o privire fugară spre istoria românilor, constați cu ușurință că dezbinarea și pasivitatea vecină cu „somnul cel de moarte” le-au creat mari necazuri înaintașilor noștri. Alături de trădările clasei politice, dezbinarea și neimplicarea au iscat dezastre și greșeli ale căror consecințe n-au putut fi reparate decât cu mari sacrificii și, uneori, cu pierderi de vieți, pe câmpul de luptă.

Peste mai puțin de o lună, pe 24 ianuarie, se va cânta din nou „Hora Unirii” pe tot cuprinsul țării, pentru ne reaminti de ceasul cel măreț în care Țara Românească și Moldova au devenit un singur stat iar Alexandru Ioan Cuza a devenit domnitorul Principatelor Unite. Un prim vis de aur al patrioților români devenise realitate. Visul grandios al reunirii sub același steag a tuturor teritoriilor ce ni s-au furat, într-o Românie Mare, puternică și respectată pretutindeni în lume încă își mai așteaptă materializarea.

Alexandru Ioan Cuza

Alexandru Ioan Cuza

Compozitorii și poeții animați de simțăminte patriotice s-au simțit datori să realizeze opere care să consolideze sentimentul național și să fortifice atașamentul oamenilor pentru țara și națiunea din care fac parte. Versurile „Horei Unirii” au fost scrise de către Vasile Alexandri. Poezia „Hora Unirei” a fost publicată întâia dată la 1856, în „Steaua Dunării”, înființată de către Kogălniceanu. S-ar putea spune că este o poezie profetică, Unirea realizându-se trei ani mai târziu. Mai puțin notoriu este numele celui care a creat înălțătoarea muzică a „Horei Unirii”: compozitorul Alexandru Adolf Flechtenmacher. Câți îl mai păstrează astăzi în memorie?

Dacă tot l-am pomenit, hai să și spunem câteva cuvinte despre acest excepțional compozitor, al cărui nume este pe atât de puțin cunoscut pentru românul de rând, pe cât este de vestită e creația sa muzicală cântată la 24 ianuarie, în fiecare an.

a

Alexandru Adolf Flechtenmacher, compozitorul „Horei Unirii” a văzut lumina zilei în urmă cu 193 de ani. S-a remarcat, în secolul XIX, atât în calitate de violonist și dirijor, cât și de compozitor (a semnat 600 de opere). Tatăl său, Christian Flechtenmacher, era de origine săsească, de religie luterană și lucra ca specialist în drept, în țara Moldovei.

Vreme de 5 ani, începând cu 1864, Alexandru Flechtenmacher a condus Conservatorul din București. Cu ani în urmă, el compusese și muzica pentru prima operetă românească, numită „Baba Hârca”, a cărei primă punere în scenă a avut loc la data de 26 decembrie 1848.

Numele lui Flechtenmacher s-ar cuveni să fie rostit mai des, pentru toată opera sa, pentru activitatea revoluționară, pentru eforturile depuse spre înfăptuirea unificării principatelor și pentru meritul de-a fi compus „Hora Unirii”. Este un cântec ce unește sufletele de român și le înalță către o moralitate superioară, pentru a le face vrednice de un viitor măreț!

Autor: Tomi Tohăneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii