Cunoaste lumea

Noutăți

Hattusa, fosta capitală a Imperiului Hitit (Foto)

  •  
  •  
  •  

În 1833, arheologul francez Félix Marie Charles Texier (1802–1871) a fost trimis într-o misiune de explorare în Turcia, unde în 1834 a descoperit ruine monumentale în apropierea orașului Boğazköy.

Texier a făcut măsurători topografice, a produs ilustrații și a compus un plan preliminar al amplasamentului.

Situl a fost vizitat ulterior de un număr de călători și exploratori europeni, în special geograful german Heinrich Barth în 1858.

Georges Perrot a făcut săpături pe sit în 1861 și pe situl Yazılıkaya din apropiere.

Perrot a fost primul care a sugerat, în 1886, că Boğazköy era capitala hitită Hattusa. În 1882, inginerul german Carl Humann a finalizat un plan complet al sitului.

Ernest Chantre a deschis câteva tranșee de probă în satul numit atunci Boğazköy, în 1893–94, săpăturile fiind întrerupte de un focar de holeră.

În mod semnificativ, Chantre a descoperit câteva fragmente de tăblițe de lut inscripționate cu cuneiform.

Fragmentele conțin text atât în limba akkadiană, cât și în ceea ce mai târziu a fost stabilit a fi limba hitită. Între 1901 și 1905 Waldemar Belck a vizitat situl de mai multe ori, găsind o serie de tablete.

În 1905, Hugo Winckler a efectuat câteva sondaje la Boğazköy în numele Societății Orientale Germane (DOG), găsind încă 35 de fragmente de tăblițe cuneiforme pe locul cetății regale, Büyükkale.

Winckler a început săpăturile reale în 1906, concentrându-se în principal asupra zonei cetății regale. Mii de tăblițe au fost recuperate, cele mai multe în limba hitită de atunci, imposibil de citit.

Puținele texte akkadiene au identificat ferm locul ca Hattusa.

Winckler s-a întors în 1907 (cu Otto Puchstein, Heinrich Kohl, Ludwig Curtius și Daniel Krencker) și pentru scurt timp în 1911 și 1912 (cu Theodore Makridi).

Lucrările s-au oprit odată cu izbucnirea Primului Război Mondial. Lucrările au fost reluate în 1931 sub istoricul Kurt Bittel, stabilind stratigrafia ca obiectiv principal.

Lucrarea a durat 9 sezoane până când a fost suspendată din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial în 1939.

Săpăturile au fost reluate în 1952, sub conducerea lui Bittel, cu Peter Neve înlocuind ca director de teren în 1963 și ca director în 1978, continuând până în 1993. Accentul s-a pus pe zona Orașului de Sus.

În 1994, Jürgen Seeher a preluat controlul excavației, conducând acolo până în 2005, cu accent pe Büyükkaya și zonele nemonumentale, inclusiv spațiile economice și rezidențiale.

Din 2006, în timp ce unele săpături arheologice au continuat sub noul director Andreas Schachner, activitățile s-au concentrat mai mult spre restaurarea și pregătirea pentru operațiuni turistice.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii