Cunoaste lumea

Noutăți

Harran (Turcia) este unul dintre cele mai vechi orașe din lume (Foto)

  •  
  •  
  •  

Harran este unul dintre cele mai vechi orașe din lume. Situat în sudul Turciei, o caracteristică remarcabilă a acestui loc antic este casele sale din chirpici în formă de stup, construite în întregime din noroi fără niciun lemn.

Designul lor le face să se răcească în interior și se crede că a rămas neschimbat de cel puțin 3.000 de ani. Unele erau încă folosite ca locuințe până în anii 1980. Harran datează cel puțin din epoca bronzului timpuriu, până cândva în mileniul 3 î.Hr.

Renumit ca punct pe Drumul Mătăsii, există multe referiri la acest loc străvechi din Biblie și, de exemplu, comerțul său cu orașul fenician Tire în haine de alegere, în haine de lucru albastru și brodat și în covoare de culoare lucruri, legate cu șnur și securizate ”(Ezechiel 27: 23-24).

Este probabil cel mai faimos ca orașul lui Avraam. Locul său de naștere, Sanliurfa, este aproape și Harran este locul în care tatăl său Terah a murit. Interesul meu pentru acest oraș nu este, totuși, legăturile sale biblice, deși fascinante sunt, ci în istoria sa mai ezoterică, notează Ancient Origins.

Un alchimist sufist pe numele lui Jabir ibn Hayyam, a avut în posesia sa una dintre cele mai vechi copii ale celor mai faimoase texte ermetice, Tableta de smarald și care a scris poveștile magice ale O mie și una de noapți.

Era priceput în matematică, medicină și alte științe și era dornic să disemineze cunoștințele despre principiile pitagoreice ale numărului (Baigent & Leigh – Elixirul și piatra, Viking, Londra, 1997 p.41).

Mai presus de toate, datorită orașului Harran, nenumărate cunoștințe referitoare la civilizația antică, la egipteni și la alții, au fost păstrate aici pe parcursul Evului Întunecat și de care putem beneficia azi.

Harran, vechiul Carrhae, a fost un oraș antic important din Mesopotamia de Sus al cărui sit se află în satul modern Harran, Turcia, la 44 de kilometri sud-est de Șanlıurfa.

Rămășițele arheologice se află în vechiul Harran, un important centru comercial, cultural, științific și religios locuit pentru prima dată în epoca calcolitică (mileniul 6 î.e.n.).

Orașul a fost numit Hellenopolis în perioada creștină timpurie. Este menționat, în Istoria Armeniei a lui Movses Khorenatsi și Mikayel Chamchian, ca fiind sub autoritatea prințului Sanadroug, a cărui suveranitate i-a fost atribuită reginei Helena de Adiabene, notează wikipedia.

Harran este renumit pentru casele tradiționale din chirpici, construite în întregime fără lemn. Proiectarea acestora le face să se răcească în interior, potrivindu-se nevoilor climatice ale regiunii tehnică ce se crede că a fost neschimbată de cel puțin 3.000 de ani.

Unele erau încă folosite ca locuințe până în anii 1980. Cu toate acestea, casele rămase astăzi sunt exponate strict turistice, în timp ce cea mai mare parte a populației Harran locuiește într-un sat nou construit la aproximativ 2 kilometri distanță de situl principal.

La situl istoric, ruinele zidurilor orașului și fortificațiile sunt încă la locul lor, cu o poartă a orașului în picioare, împreună cu alte structuri. Demografia satului de astăzi este formată în principal din etnici arabi.

Se crede că strămoșii sătenilor au fost stabiliți aici în secolul al XVIII-lea de Imperiul Otoman. Femeile din sat au adesea tatuaje și sunt îmbrăcate în haine tradiționale beduine. Există câteva sate asiriene în zona generală.

Până la sfârșitul anilor 1980, marea câmpie a lui Harran a căzut în desuetudine, pe măsură ce pârâurile Cüllab și Deysan, sursa sa originală de apă, se secaseră.

Cu toate acestea, câmpia este acum irigată de recentul proiect Anatolia de sud-est, permițând cultivarea din nou a bumbacului și orezului în zonă.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii