Grupul etnic Suri

Oamenii din Surmas – cunoscuți și sub numele de Suris – locuiesc în valea râului Omo, în sudul Etiopiei, la 600 km de Addis Abeba, în apropiere de granița cu Sudanul.
Acest trib excelează în vopsea corporală și ornamente vegetale. Bărbați, femei, copii, își folosesc trupurile și coafurile din flori și frunze pentru a-și exprima cu sensibilitate artistică ancestrală căutarea lor constantă a frumosului.
Conform tradiției orale Suri, ei au venit pe teritoriul lor actual în urmă cu aproximativ 200 de ani din Vest (ținuturile de graniță Sudan-Etiopia).
Mai întâi au ajuns la Akobo (spre est de Nil); apoi s-au mutat în două direcții, în partea inferioară a Kidhoa Bo și în partea superioară de la Kidhoa Bo la Muntele Shologoy.
Acești migranți au absorbit și grupuri locale. De la sfârșitul anilor 1890, suri au fost hărțuiți în mod constant de trupele imperiale etiopiene și de coloniștii din nord.
Ca urmare a acestei hărțuiri (motivate din punct de vedere politico-economic), numeroși Suri au mers pe Platoul Boma din Sudan, mai ales după 1925.
Suri au un inamic principal, Nyangatom, un popor la sud de ei și membru al grupului mare de populație Ateker. În mod regulat, Nyangatom și un alt inamic al Suri, Toposa (și din grupul Ateker) fac echipă pentru a ataca vitele Suri.
Al Doilea Război Civil sudanez a avut o taxă suplimentară pentru Suri. Aceste conflicte au împins grupurile vecine în teritoriul Suri, creând o competiție constantă pentru a apăra ceea ce au în ceea ce privește pământul, sursele de apă și pășunile.
Ciocnirile sunt cele mai frecvente în timpul sezonului uscat. În această perioadă suri își mută vitele în sud pentru a găsi noi pășuni.
Autoritățile de stat au încercat să creeze gradul de conștientizare cu privire la soluționarea conflictelor și au convocat ocazional o „conferință de pace”.
Dar ei au fost, de asemenea, o sursă principală de conflict și antagonism în sine, de exemplu, prin confiscarea unor suprafețe uriașe de teren pentru proiecte agrare comerciale pe terenurile grupurilor locale și medierea ineficientă sau absentă în cazuri de dispută.
Autonomia în creștere a Statului Regional Etiopian de Sud după necazurile interne ale Etiopiei din ultimii ani nu a diminuat, ci a agravat profund situația dificilă a Suri și a minorităților aferente, din cauza concurenței „etnice” acerbe și a rivalității din partea nivel regional si local.
Suri au un zeu al cerului numit Tumu. Suri cred, de asemenea, în spirite și recurg și la „devinatori” (femei). O altă credință a suri este în producerea ploii. Această abilitate este transmisă prin ereditate și este dată doar unui bărbat din anumite clanuri.
Când este nevoie de serviciile lui, bărbații colectează jetoane dintr-un anumit copac. Acestea sunt apoi masticate, iar sucul rămas este apoi amestecat cu argilă. Această combinație se toarnă și se unge pe corpul bărbatului. După acest proces, se așteaptă să cadă ploi.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu