Cunoaste lumea

MENU
Noutăți

Grogg sau băutura populară de iarnă

  •  
  •  
  •  

Numele „grog” provine probabil de la porecla amiralului Vernon, care era cunoscut drept „Old Grog” deoarece purta o mantie grogramă. Termenul a fost folosit până în 1749, în timpul vieții lui Vernon.

Grog este un termen folosit pentru o varietate de băuturi alcoolice.

Cuvântul se referea inițial la rom diluat cu apă (și mai târziu, în călătoriile lungi pe mare, s-a adăugat și sucul de lime sau lămâi), pe care viceamiralul britanic Edward Vernon l-a introdus în escadrila navală pe care o comanda în Indiile de Vest la 21 august 1740.

Merriam–Webster Collegiate Dictionary, care este de acord cu această poveste despre originea cuvântului, afirmă că grog a fost folosit pentru prima dată în acest sens în 1770, deși alte surse citează 1749.

În timpurile moderne, termenul grog a avut o varietate de semnificații. într-un număr de culturi diferite, dar este cel mai frecvent folosit în Australia și Noua Zeelandă, unde este un cuvânt argou pentru alcool.

În timp ce mulți pretind că fac o rețetă tradițională de grog, există mai multe forme acceptate.

Rețeta de grog a Royal Navy Marea Britanie) include apă, rom negru, suc de lămâie și scorțișoară. O rețetă frecvent întâlnită în Caraibe include apă, rom ușor, suc de grepfrut, suc de portocale, suc de ananas, scorțișoară și miere.

Versiunile moderne ale băuturii sunt adesea făcute cu apă fierbinte sau clocotită și, uneori, includ suc de lămâie, suc de lămâie, scorțișoară sau zahăr pentru a adăuga aromă.

În plus, în Statele Unite, cidrul de mere este uneori înlocuit cu apa. Romul cu apă, zahăr și nucșoară era cunoscut sub numele de bumbo și era mai popular printre pirați și negustori.

Prin contrast, în Australia și Noua Zeelandă, cuvântul a ajuns să însemne orice băutură alcoolică.

În Suedia și în unele subculturi din lumea vorbitoare de limbă engleză, grogg este o descriere comună a băuturilor care nu sunt făcute după o rețetă, ci prin amestecarea diferitelor tipuri de băuturi alcoolice și răcoritoare, suc de fructe sau ingrediente similare.

În Suedia, amestecul este de obicei între 5:1 și 1:1 de băutură răcoritoare/cordial și spirt. Diferența dintre grog suedez și băuturi mixte sau punches este numărul de ingrediente.

Numărul de ingrediente din băuturi poate varia, dar grog are de obicei un singur fel de lichior (cel mai frecvent vodcă sau brännvin, dar se folosesc și altele precum rom, whisky, coniac sau apă de vie) și un fel de non- băutură alcoolică.

În alte părți ale Europei, în special în Țările de Jos, Belgia și Franța, grog este folosit pentru o băutură fierbinte, de obicei făcută din ceai negru, suc de lămâie, miere și un strop de rom.

Este o băutură populară de iarnă, despre care se spune că este un remediu pentru răceala comună în Belgia și Franța sau pentru gripă în Țările de Jos.

Grog a fost folosit și ca termen metaforic pentru viciile unei persoane, ca în vechea melodie irlandeză „All For Me Grog”.

Băutura a dat numele și cuvântului groggy  – amețit (de la alcool).

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii