Cunoaste lumea

Noutăți

Grisons – cel mai mare canton al Elveției (Foto)

  •  
  •  
  •  

Cantonul Grisons sau Cantonul Graubünden, este unul dintre cele douăzeci și șase de cantoane ale Elveției. Are unsprezece regiuni, iar capitala sa este Chur.

Numele german al cantonului, Graubünden, se traduce prin „Ligile Gri”, referindu-se la originea cantonului în trei alianțe locale, cele Trei Ligi.

Rhaetia” este numele latin al zonei iar Ibexul alpin este simbolul heraldic al cantonului.

Cel mai mare și cel mai estic canton al Elveției, este, de asemenea, unul dintre cele trei cantoane mari alpine din sud, alături de Valais și Ticino.

Este cel mai divers canton din punct de vedere al geografiei naturale și culturale, deoarece cuprinde ambele părți ale Alpilor și mai multe regiuni naturale și culturale.

Diversitatea cantonului este adesea comparată cu cea a Elveției în ansamblu și îi justifică numele de „Mica Elveție”.

Cantonul se mărginește și cu Liechtenstein la nord; statele federate ale Austriei Vorarlberg și Tirol la nord și est; și provincia autonomă a Italiei Tirolul de Sud și regiunea Lombardia la sud.

Grisons este singurul canton trilingv al Elveției. De asemenea, este singura în care a patra limbă națională a Elveției, are statut oficial.

În 2020, cantonul avea o populație de 200.096 de locuitori. Este cantonul cel mai puțin dens populat din Elveția.

Singurul oraș important din canton este Chur, deoarece majoritatea populației trăiește în zone muntoase, inclusiv în unele dintre cele mai îndepărtate văi ale țării.

Unul dintre locurile de naștere ale sporturilor de iarnă, cantonul este o destinație turistică majoră pe tot parcursul anului, incluzând un număr mare de orașe stațiuni alpine, în special Davos și St. Moritz.

Cantonul este, de asemenea, renumit pentru rețeaua sa extinsă de căi ferate cu ecartament îngust, operată de Căile Ferate Retice și care leagă capitala cu majoritatea văilor din Grisons.

Ocupate anterior de Rhaeti, majoritatea ținuturilor cantonului au devenit parte a provinciei romane numită Raetia, care a fost înființată în anul 15 î.Hr., având drept capitală Curia, o așezare care datează din cultura Pfyn.

Zona a devenit mai târziu parte a pământurilor eparhiei de la Coira. Evul mediu târziu a văzut întemeierea Ligii Casei lui Dumnezeu, a Ligii Gri și a Ligii celor Zece Jurisdicții.

În 1471, o alianță a dat naștere celor Trei Ligi, iar înainte de sfârșitul secolului al XV-lea, aceasta din urmă a devenit un aliat al Vechii Confederații Elvețiene.

În 1803, cele Trei Ligi au devenit în cele din urmă unul dintre cantoanele Confederației.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii