Grădina Botanică din Jibou, printre cele mai frumoase grădini botanice din Europa

Centrul de Cercetări Biologice – Grădina Botanică „Vasile Fati” din județul Sălaj, este situată în partea de nord-est a orașului Jibou, pe terasa a doua a râului Someș. Construită în perioada anilor 1959-1968 dupa ideea și proiectul profesorului de biologie Vasile Fati, grădina este azi considearată a fi una dintre cele mai frumoase din Europa. Proiectul a fost modernizat în anii 1978-1982.
Grădina ocupă spațiul parcului de agrement al castelului medieval din zonă, care a fost reședința familiei Wesselényi. Suprafața grădinii botanice este de 24 ha și este amplasată la altitudinea de 272m, cu un relief cu mari denivelări, dar și cu suprafețe plane.
Întreg complexul este organizat pe sectoare, având în componență diferite zone care grupează plantele dupa criterii științifice, un complex de sere colecționare, de microproducție și cercetare, un acvariu, un parc zoo și o grădină japoneză.
Aici s-a dezvoltat un bogat fond dendrologic de plante exotice, pornindu-se de la plantația de bază a acestui sector care datează din anul 1781, conținând numeroase și valoroase specii exotice lemnoase. “Serele botanice adăpostesc colecții variate și valoroase de plante tropicale, subtropicale și mediteraneene, plantele fiind grupate sistematic sau ecologic. Grădina mai dispune de un pavilion înalt pentru colecția de palmieri și de un acvariu pentru colecții de plante tropicale, de un sector de plante utile, de un imens sector de plante ornamentale, de ierbar și piese de muzeu. Anual Grădina Botanică publică un catalog de semințe (Index Seminum). Acesta este distribuit la peste 450 de grădini botanice din întreaga lume și la diferite institute de cercetări botanice. Desigur, numărul de taxoni existent în colecții este mai mare ca cel prezentat în catalog.” (Wikipedia)
Grădina Botanică este totodata și un centru multifunţional de educaţie, învățământ, cercetare si este integrată în Asociaţia Grădinilor Botanice din România(A.G.B.R.). Această asociaţie s-a dezvoltat „din necesitatea de a realiza o implicare mai convingătoare a grădinilor botanice în acţiunea de conservare a diversităţii plantelor la nivel naţional şi european” (F. Micle)
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: gradina-botanica-jibou.ro, wikiedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Am fost acolo acum 2 ani. Este superb! Mult mai frumos si organizat decat orice altceva din Romania. A fost 5 lei biletul. Deci aproape gratis. Acvariul a fost impresionanat, serele au fost formidabile, tarcurile cu animale salbatice au fost memorabile, iar gradina a fost de o frumusete rara. Recomand tuturor sa mearga sa vada cum se face un lucru cum trebuie.
Da din imagini pare raiul pe pământ.
Aici mi.am petrecut copilaria.practica scolara si am ramas cu o dragoste enorma ptr.flori.L.am cunoscut si pe d.nul Fati.mi.a fost profesor si indrumator.Chiar daca stau la Timisoara imi face placere sa vin intotdeauna la voi.Aveti grija .pasttati si duceti mai departe aceasta perla a Salajului.Va felicit si va iubesc.