Cunoaste lumea

Noutăți

Gorgona de la Piatra Craivii, piesa rarisimă veche de peste 2000 de ani

  •  
  •  
  •  

Cetatea şi aşezarea de la Craiva – Piatra Craivii (Cricău, jud. Alba) se constituie drept unul dintre cele mai importante monumente ale perioadei dacice din spaţiul intracarpatic.

La Piatra Craivii a funcţionat, începând cu a doua jumătate a secolului II a. Chr. şi până în secolul I p. Chr., un centru de putere de tip dava cu certe funcţiuni militare, rezidenţiale, ideologice şi economice, deplin reliefate de descoperirile arheologice.

Apropierea de oraşul roman Apulum, despre care tradiţia istorică a considerat că numele său este legat de un anume Dacius Appulus, i-a făcut pe o serie de specialişti să atribuie descoperirile de pe masivul stâncos, centrului tribal Apoulon (Απουλον), menţionat şi de către geograful alexandrin Claudius Ptolemaeus.

Aplica reprezentând Gorgona este confecţionată din bronz masiv… Având la bază influenţe elenistice, prin fineţea redării, este posibil să fi fost produsă în ateliere din Italia centrală.

Gorgonele, creaturi feminine ameninţătoare, aparţin mitologiei greceşti, fiind cele trei fiice ale lui Phorkys şi Keto. Primele două – Stheno şi Euryale erau nemuritoare, în vreme ce a treia – Medusa – nu a beneficiat de imortalitate.

De altfel, ea va fi ucisă de Perseu, iar din sângele ei va lua naştere un alt personaj mitologic, anume Pegas. În ciuda acestui fapt, imaginea Medusei se va confunda în mentalitatea antică cu reprezentarea clasică a „Gorgonei”.

 

Citeste mai mult: Adevărul


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii