Giganții dispăruți: creaturile uriașe care au existat pe Terra, în trecutul îndepărtat

Basmele și legendele abundă în descrieri ale unor făpturi gigantice care populau Pământul, într-un trecut nedeterminat. Astăzi, știința ne arată că planeta noastră a fost gazdă și pentru astfel de creaturi, în perioade bine determinate, prin metodele de datare moderne. Unele dintre aceste specii au existat, o vreme, simultan cu oamenii, însă azi sunt dispărute.
Acinonyx pardinensi a fost, în urmă cu 1,8 milioane de ani, o specie uriașă de ghepard, ce a trăit pe actualul teritoriu al republicii Georgia. La nivelul umerilor, avea înălțimea unui leu. Lungimea corpului (fără a pune coada la socoteală) era de 200 cm iar greutatea ajungea la 100 kg. Ca dimensiuni, era dublu față de gheparzii actuali. Apetitul fiarei era pe măsură: consuma cam 7500 kg de carne pe an.
Cea mai mare maimuță care a trăit vreodată pe Terra a fost numită Gigantopithecus blacki, de către oamenii de știință. Specia a apărut în urmă cu 9 milioane de ani și a dispărut în urmă cu aproximativ 100.000 de ani. Ajungea la 270 kg și măsura aproximativ 3 metri înălțime, depășind, astfel, gorilele de azi. Maimuța gigant se asemăna cu un urangutan. Vreme de zeci de mii de ai, acești giganți au viețuit, pe Terra, alături de Homo sapiens.
Megalonyx jeffersonii a fost cea mai mare specie de leneș care a trăit pe planetă. Putea atinge o înălțime de 3 metri și o greutate de 1000 de kg, cam cât un taur. Astăzi mai trăiesc șase specii de leneș. Aceste animale depășesc arareori greutatea de 9 kg
Siamogale melilutra a fost o specie de vidră uriașă. La cele 50 de kg ale sale era dublă față de vidra sud-americană gigantică (Pteronura brasiliensis) de azi și de patru ori mai mare decât vidrele eurasiatice (Lutra lutra) din zilele noastre.
Cei mai mari pinguini din ziua de azi sunt cei imperiali, care au în jur de 1,2 metri înălțime. Astfel, ei sunt cu mult mai mici decât pinguinii Kumimanu biceae, ce au viețuit până acum 56 de milioane de ani. Aceștia erau de mărimea unui bărbat voinic. La o înălțime de 180 cm, atingeau 100 de kilograme. Totuși, pinguinii Palaeeudyptes klekowskii puteau crește și mai mari, atingând 2 metri și o greutate de 115 kg.
Libelula uriașă, Meganeura, se deplasa, în zor iute, prin atmosfera bogată în oxigen a Carboniferului (de acum 360 milioane de ani, până acum circa 300 de milioane de ani). Această insectă zburătoare avea o anvergură a aripilor de 30 de centimetri, fiind mai mare decât multe dintre speciile de păsări de astăzi.
Până acum 2,6 milioane de ani, mările și oceanele lumii erau populate cu rechini uriași din specia Megalodon. Un astfel de pește gigantic putea ajunge la o lungime de 18 metri iar fălcile sale aveau o deschidere de mărimea unei uși de garaj.
Cel mai mare cangur care a trăit vreodată este Procoptodon goliah. Era de trei ori mai greu decât cei mai mari canguri din ziua de azi. La cele 240 kg pe care le atingea, el nu putea efectua salturile spectaculoase ale cangurilor ce viețuiesc în prezent. Ultimele exemplare au dispărut, din Australia, în urmă cu aproximativ 50.000 de ani.
Surse: livescience.com, wikipedia.org
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Cum de au fost posibile astfel de dimensiuni pentru animale? Ei bine, destul de simplu de imaginat daca acceptam ca gravitatia era mult mai redusa, ceea ce inseamna logic si ca Terra era mai mica in volum. Nu se sustine afirmatia? Ba se sustine, singura se sustine. Trebuie doar bunavointa.
nu are nici o legatura gravitatia cu dimensiunile din trecut ale plantelor si animalelor din trecut. Conditiile de pe pămante erau total diferite. Vezi documentarul lui Eric Hovind in care acesta vorbeste despre compozitia diferita a atmosferei terestre care continea cu peste 30% mai mult oxigen decat cea actuala si nu numai. (Aceasta compozitie a fost depistata pe baza unor bule de aer incastrate in diferite bucati de chihlimbar)
Foarte corect. Concentratia de care zici este fapt constatat empiric si este incontestabil. Problema ar fi ca plantele nu aveau nevoie de oxigen mai mult pentru a creste mai mari. Profesorul Hovind spune foarte multe lucruri pe care si eu le consider adevarate doar ca si lui i-au mai scapat unele chestii.
Am o intrebare pentru tine. Poti sa ne spui de unde a venit azotul pe care il avem in plus acum fata de atunci?
Practic trăim în beznă și de aceea ne place să ne mințim intre noi. Informațiile stau sub pază 24/7 și cu glonț pe țeavă.
De ce flora și fauna erau la mărimea gigant în preistorie?! …pentru că planeta emana un soi de energie foarte puternic ceea ce făcea ca tot ce viețuia pe planetă să fie la nivel gigant, iar în decursul timpului… cea energie scade…