Cunoaste lumea

Noutăți

Gheimeh, Khoresh – bucătăria iraniană

  •  
  •  
  •  

Cuvântul persan gheimeh derivă din persanul clasic qeema, care provine dintr-un cuvânt turcesc qıyma „carne tocată”.

În Irak, acest fel de mâncare este făcută cu carne tăiată mărunt și mazăre mărunțită și este pregătită la scară comună la comemorările anuale ale Āshūrā.

Gheimeh sau Qeimeh este o tocană iraniană constând din carne de oaie tăiată cubulețe, roșii, mazăre despicată, ceapă și linte uscată, garnisită cu cartofi crocanți aurii tăiați subțiri.

Tocănița este uneori garnisită cu vinete prajite și este de obicei servită cu orez alb.

Khoresh este un termen iranian generic pentru preparatele de tocană în bucătăria iraniană, bucătăria afgană, bucătăria tadjică și, de asemenea, bucătăria kurdă.

Cuvântul este un substantiv al verbului khordan  „a mânca” și înseamnă literal „masă”.

În general, se referă la diferite tocane din bucătăria iraniană, afgană și kurdă și este de obicei servită alături de polo (orez).

În bucătăria iraniană există multe khoresh diferite, cu multe ingrediente unice. Khoreshes-urile vegetariene sunt frecvente.

Tocănițele iraniene folosesc cantitățile dorite de șofran pentru a da un gust distinctiv și parfumat. Cele mai populare khoresh din bucătăria iraniană sunt gheimeh, ghormeh sabzi și fesenjan.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii