Cunoaste lumea

Noutăți

Geofizicienii aduc noi dovezi privind cantitățile uriașe de apă din mantaua Pământului

  •  
  •  
  •  

Cercetătorii au descoperit noi dovezi ale unui potențial „ocean subacvatic” sub scoarța terestră. Deși apa nu este sub formă lichidă, aceasta fiind prinsă într-un mineral denumit ringwoodite, ce se află în mantaua Pământului, stratul de rocă topită situat între nucleu și scoarța terestră, descoperirea ar putea avea implicații importante pentru explicarea prezenței apei pe Terra și, implicit, în apariția vieții pe planeta noastră. De mulți ani, oamenii de știință au încercat să stabilească exact câtă cantitate de apă poate circula între suprafața Pământului și rezervoarele interioare prin acțiunea tectonică a plăcilor. Geofizicianul de la Universitatea Northwestern, Steve Jacobsen, și seismologul University of New Mexico, Brandon Schmandt, au descoperit că la aproximativ 700 de km sub America de Nord există un puternic semnal al prezenței H20.

Pentru aceste observații cercetătorii s-au folosit de undele seismice ale cutremurelor. Astfel s-a ajuns la concluzia că mineralul ringwoodite se află sub aproape întreaga suprafață a Statelor Unite. Conform estimărilor, dacă doar un procent din greutatea rocilor aflate în „zona de tranziție” ar fi apă, volumul total ar fi de aproape trei ori mai mare decât cel al tuturor oceanelor.

„Existența apei sub orice formă în interiorul Pământului a fost îndelung dezbătută de lumea științifică, și de mult, foarte mult timp. Studiul nostru a găsit dovezi ale prezenței H20, pe scară largă, în zona de tranziție a mantalei. De asemenea, am putea explica astfel nivelul relativ constant al oceanelor de-a lungul a milioane de ani”, a declarat Jacobsen.

Potrivit celor de la scitechdaily.com, oricât de neobișnuită ar părea această descoperire, nu este prima dată când cercetătorii susțin această ipoteză. Graham Pearson, cercetător la Universitatea din Alberta, sustine la rândul său că în urma analizării unui fragment de ringwoodite dintr-un diamant descoperit în 2008 în Mato Grosso, Brazilia, acesta conține apă în proporție de 1,5 % din greutatea sa, ceea ce ar sugera că în „zona de tranziție” s-ar putea afla cantități mari de apă. De asemenea, un studiu al celor de la Universitatea Liverpool sugerează faptul că zonele de subducție ale plăcilor tectonice ar putea transporta mult mai multă apă din oceane în manta decât se crezuse până acum. Conform cercetătorilor, acest fapt ar susține teoria prezenței unor cantități importante de apă în adâncurile Pământului.

sursa: https://scitechdaily.com/geophysicists-detect-evidence-large-amounts-water-earths-mantle/
sursa: http://science.sciencemag.org/content/344/6189/1265.full
traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii