Geniu la 28 de ani: Raluca Ada Popa între Swiss Federal Institute of Technology din Zurich şi Universitatea Berkeley din SUA

La vârsta de 12 ani primea un calculator de la părinţii ei. Azi la 28 de ani a obţinut deja un doctorat la Massachusetts Institute of Technology (MIT) în Statele Unite ale Americii, în domeniul informaticii cu specializarea în Securitatea Internetului. Proiectul său, CryptDB, este folosit de companii de renume precum Google, SAP AG şi Lincoln Labs, iar Mylar, un alt soft creat și dezvoltat de Raluca, criptează informațiile mai bine decât orice alt program existent pe piaţă.
A câştigat premiul Sprowls, SUA, pentru cea mai bună teză în informatică de la MIT. În ianuarie 2015 la Gala LSRS (Liga Studenţilor Români din Străinătate) a primit Marele Premiu – Studentul Român al Anului în Străinătate. Considerată un geniu al informatii, Raluca predă la Swiss Federal Institute of Technology in Zurich (ETHZ), unde s-a mutat după ce a terminat anul trecut doctoratul din Statele Unite. La începutul acestui an a decis să accepte oferta Universității Berkeley, unde își va începe cariera academică.
“Îmi doresc enorm ca şi România să ajungă la un nivel comparabil. Este foarte important ca cei de acasă să urmeze exemplul de succes al celor din afară”, a declarat Raluca Ada Popa, care a precizat că, deocamdată, nu se gândeşte să revină în ţară. „Cred că pot să ajut mai mult din afară, decât lucrând în România”, a spus ea, conform Agerpres.
Despre primul calculator cu care a lucrat, Raluca îşi aminteşte: „Tatăl meu, fiind electrician, l-a construit, şi mama, inginer informatician, l-a programat”.
Într-un interviu acordat Florianei Jucan (blog.qmagazine.ro), Raluca a răspuns câtorva întrebări din care cităm:
“De unde pasiunea ta pentru informatică și pentru securitate informatică?
Nu cred că în urmă cu ani de zile, când ai început să studiezi această știință, îți imaginai că marea ta pasiune va deveni prioritate zero pentru majoritatea guvernelor în doar câțiva ani.
Am ales informatica pentru că talentul necesar în IT mi se potrivea perfect, logică şi inginerie, şi pentru că mă fascina nespus. Vedeam cum informatica pătrunde în fiecare aspect al vieţii, nu doar în calculator, dar şi în telefonul celular, în avioane, în sistemele bancare, în maşinile pe care le conducem, în ceasuri şi în multe altele. Ideea de a putea programa şi controla toate aceste obiecte mă entuziasma enorm.
Mi-a plăcut să lucrez în securitate informatică din două motive. În primul rând, securitatea combină gândirea matematică şi teoretică cu ingineria, o combinaţie irezistibilă pentru mine. Cursurile de securitate si criptografie m-au fascinat: străbăteau de la locuri magice ale matematicii criptografice până la sisteme inginereşti impresionante. În al doilea rând, începeam să îmi dau seama că este o problemă foarte importantă şi îmi doream să contribui şi eu la ea.
Ai ales să profesezi la Berkeley, în timp ce în România tocmai se pune pe picioare un mic Silicon Valley. E vorba despre megaproiectul laserilor de mare putere de la Măgurele care, spun specialiștii, are potențialul de a schimba faţa Științei în următorii ani. Unii dintre cei mai importanți specialiști mondiali din domeniu vor lucra aici pe salarii comparabile cu cele de afară. Te-ar tenta să lucrezi în viitor în România?
Posibil că da. Câtă vreme resursele pentru cercetare, etică academică şi respectul pentru cercetători este la fel ca şi afară, nu exclud posibilitatea de a mă întoarce.”
Surse: agerpre, lsrs, blog.qmagazine.ro
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Stimata Doamna Raluca Ada Popa ,
Felicitari pentru pozitia pe care o ocupati, spre mandria nemului romanesc !
Consider ca lucrarea mea „SUPERMATEMATICA. FUNDAMENTE”, Editura „Politehnica” din Timisoara, editia a 2-a din 2012, in 2 volume de cca.1000 de pagini, premiata in anul 2013 de AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania) cu „DIPLOMA AGIR”, in domeniul „Tehnologia Informatiei-IT”, v-ar putea interesa si v-ar putea ajuta in activitatea Dvs.
Editura „Matrix Rom” din Bucuresti va pune in curand la dispozitie doritorilor / cititorilor, la comanda prin internet, editia a 3-a a lucrarii, completata, cu „Matematica atomica” la peste 1200 de pagini.
Pana atunci, editia 1-a si editia a 2-a pot fi accesate de pe internet la adresele
http://www.supermathematica.com;
http://www.supermatematica.ro;
http://www.supermathematica.org.
http://www.supermatematicaonline.blogspot.ro
Multumesc pentru „raspuns”
Draga Raluca Ada Popa,
Exista o functie supermatematica a carui grafic umple haotic complet un dreptunghi.
Daca in locul punctelor, in pixeli respectivi, se plaseaza literele unui mesaj, acesta este imposibil de descifrat daca nu se cunoaste ecuatia respectivei functii supermatematice.
Acum apare „instantaneu” grafidul functiei dar, cu 20 de ani in urma, se putea urmari modul in care apar punctele (pixeli) graficului.
Trimite-mi adresa ta de e-mail ca sa-ti expediez minunea