Fuziunea nucleară la rece poate fi sursa de energie a viitorului. Experimentele realizate cu succes de sud-coreeni

Oamenii de știință sud-coreeni au reușit să mențină cu ajutorul reactorului Korean Tokamak Advanced Research (KSTAR) plasma „de înaltă performanță”, într-o stare stabilă timp de 70 de secunde, acest timp fiind cel mai lung înregistrat vreodată pentru acest tip de reacție, notează cei de la sciencealert.com. Spre deosebire de fisiunea nucleară, o reacție nucleară care are drept efect ruperea nucleului în 2 (sau mai multe) fragmente de masă aproximativ egală, neutroni rapizi, radiații și energie termică, fuziunea nucleară implică fuziunea atomilor la temperaturi extrem de înalte.
Reactorul KSTAR aflat la National Fusion Institute din Coreea de Sud rezistă la temperaturi de 300 de milioane de grade Celsius. De obicei, în asemenea cazuri, oamenii de ştiinţă jonglează cu trei variabile: temperatură, presiune şi timp, dar în cazul reactorului KSTAR este vorba de o altfel de plasmă, mai potrivită pentru fuziune nucleară, pe care cercetătorii speră să o folosească la temperaturi mai mici şi la presiuni mai mari.
Cu alte cuvinte se încearcă realizarea fuziunii nucleare la rece, un procedeu care teoretic s-ar putea face la sau aproape de temperatura camerei.
În 23 martie 1989 Stanley Pons şi Martin Fleischmann de la Universitatea din Utah, susţineau că o celulă de sticlă plină cu apă grea, dotată cu un catod de paladiu, putea produce la trecerea unui curent electric slab, extrem de multă energie calorică. Potrivit acestora, reacţia de bază trebuie să fie una de natură nucleară, plasmă extrem de fierbinte, similară reacţiilor nucleare ce au loc în stele.
Dacă acest tip de fuziunea nucleară la rece poate să devină sursa de energie a viitorului, rămâne de văzut.
sursa: sciencealert.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu