Furcurlița electrică, o invenție împotriva surplusului de sare din mâncare. Ce poate face…

Pentru cei cărora le place să-și pună multă sare în mâncare, dar sunt îngrijorați cu privire la surplusul de sodiu, această nouă invenție ar putea fi rezolvarea îngrijorării lor! Furculița electrică permite să simți gustul de sare în mâncare, chiar și fără a adăuga respectivul ingredient în farfurie.
Furculița a fost testată săptămâna aceasta într-un restaurant din Tokyo. Clienților li s-a oferit o masă cu cinci feluri de mâncare, fără sare, iar această furculiță a fost vedeta experimentului. Gustul sărat este declanșat de curentul electric generat de tacâmul respectiv. Furculița poate induce, de asemenea, senzația de gust amar și acru metalic.
Acest tacâm a fost inventat de Cercetătorii de la Universitatea din Tokyo. Patronii restaurantelor au fost șocați de cât de realist este gustul sărat în mâncare… fără ca bucătarii să fi adăugat sare!
Cercetătorul Hiromi Nakamura a spus că a petrecut ultimii șase ani în căutarea unui mod de a crea gusturi utilizând curenți electrici.
„Noi nu vrem să folosimin în cercetările noastre nici un conținut real de sare, dar ne dorim să obținem gustul de sare. Pentru a obține acel gust, este necesar să se creeze în mod artificial gustul respectiv. Toate aceste cercetări au început în 2010 și au avansat cu pași mici.„
Echipa de cercetători din Japonia consideră furculița lor ca fiind primul dispozitiv viabil comercial pentru a păcăli papilele gustative.
Furculița nu este încă de vânzare pentru publicul larg, însă lanțul de restaurante JWT a declarat că echipa sa de planificare va fi prima care va achiziționa această nouă invenție.
O statistică asupra consumului de sare a fost făcută cu această ocazie în Marea Britanie. În medie, oamenii din această țară mănâncă aproximativ 8,1 g de sare (3,2g de sodiu) pe zi – cu două grame mai mult decât cantitatea recomandată. Pe plan național acest lucru înseamnă circa 183.000.000 kg de sare într-un an. S-a constatat că și în SUA consumul zilnic de sare depășește cu mult media normală. Acest lucru nu se datorează doar cantității de sare pe care omul o adaugă singur în mâncare. Trei sferturi din sarea pe care o consumăm este deja în produsele pe care le mâncăm zi de zi, cum ar fi pâinea și alte produse din făină. Sugarii și copii mici ar trebui să fie deosebit de atenți cu sarea, deoarece rinichii lor nu pot face față unui nivel ridicat de sodiu.
Cu toate că avem nevoie de sare în dieta noastră, prea multă va declanșa probleme de sănătate, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral și apariția bolilor cardiovasculare.
readucere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
telegraph.co.uk, scientificamerican.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu