Franța va pune în circulație primele trenuri fără… CONDUCĂTORI UMANI, în viitorul apropiat!

Trenurile de mare viteză din Franța ar putea circula, în anii următori, fără conducători umani, au declarat surse din cadrul SNCF, după cum ne informează inhabitat.com. Compania națională franceză de căi ferate intenționează să testeze trenurile autonome în 2019, sperând că vehiculele feroviare de tip TGV vor începe să funcționeze în regim autonom după încă patru ani. Președintele SNCF a declarat că, dacă proiectul va avea succes, compania sa va fi primul operator de căi ferate din lume care va exploata trenuri autonome de mare viteză.
Cum ar trebui să funcționeze ele? Aceste trenuri, care în prezent se deplasează cu viteze de până la 320 km/h, vor fi dotate cu senzori, pentru a circula fără probleme pe traseele stabilite, în vreme ce inteligența artificială ar urma să detecteze obstacolele și să decidă opririle în gări. Trenurile ar putea, de asemenea, să fie dirijate de la distanță, deși un mecanic de locomotivă ar trebui să fie prezent, cel puțin inițial, pentru eventualele cazuri de urgență. Personalul uman ar putea gestiona și deschiderea/închiderea ușilor.
Reprezentanți ai SNCF au arătat că nu lucrează la această tehnologie pentru a-și reduce personalul. Ei au mai declarat, pentru publicația FranceInfo, că va fi nevoie și de un om, în fiecare locomotivă. La rândul său, directorul adjunct al SNCF a comparat sistemele de conducere autonomă ale trenurilor cu dispozitivele care îndeplinesc funcția de „pilot automat” de la bordul unui avion: „La viteze mari, ne propunem o automatizare, în sensul existenței direcției automate, ca și în cazul aeronavelor.”
Prin intermediul trenurilor autonome sau ghidate de la distanță, SNCF speră să-și crească frecvența și viteza curselor TGV, în special în zonele din jurul Parisului. Ei cred că trenurile autonome ar putea determina o creștere a numărului curselor între capitala țării și Lyon cu 25%. FranceInfo a relatat că de acest proiect se ocupă o echipă de zece specialiști și că aceștia colaborează cu instituții de cercetare și alte companii feroviare, precum Alstom. Într-o primă fază, trenurile autonome, care „se conduc singure”, vor transporta mărfuri. Se estimează că ele se vor afla la dispoziția pasagerilor în jurul anului 2023.
Sursa: inhabitat.com
Autor: Tomi Tohaneanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Metroul din Torino, a carui prima linie a fost deschisa in 2006 cu ocazia Olimpiadei de iarna, este fara conducator uman, deci tehnologia exista de mai mult de zece ani. Interesant este si faptul ca ruleaza pe roti cu bandaj de cauciuc, vibratiile si zgomotul generate fiind foarte redus. Peronul este despartit de linii prin pereti de sticla, prevazuti cu usi care se dechid in sincronism cu cele ale trenului, astfel ca nimeni nu poate cadea in zona periculoasa.