Festivalul uriașilor din Franța și Belgia (Foto)

În folclorul din nordul Franței și Belgiei, uriașul este o figură gigantică ce reprezintă o ființă fictivă sau reală.
Moștenită din perioada medievală, tradiția spune ca giganții fie purtați pe străzi în zilele de carnaval, târguri și alte sărbători. Fizionomia și mărimea giganților sunt variabile, iar numele lor variază în funcție de regiune.
Creat de un grup de oameni care împărtășesc valori comune, gigantul este un simbol major al identității colective.
Purtat de o persoană sau mai multe, se mișcă singur, în cuplu, sau în familie, în ziua de sărbătoare. Într-adevăr, fiecare uriaș își are ziua lui: cel care îl poartă, apoi îl aduce la viață, îl face să danseze, să sărute o prințesă, salută mulțimea.
Ei apar adesea în parade însoțiți de fanfara locală. Orchestra cântă marșuri de carnaval sau melodii și cântece dedicate acestora.
Fiecare uriaș are povestea lui, uriașii se nasc, se boteză, se căsătoresc și au copii ca oamenii. Uriașul, ca reprezentant al locuitorilor locului în care trăiește, își are rădăcinile în tradiție și face parte din cultura populară.
Gigantul are o origine îndepărtată. Creația și viața uriașului stau mărturie unor practici ancestrale, specifice regiunilor cu giganți pe sol. Prezentă pe toate continentale, tradiția giganților este acum an element de moștenire vie.
Din noiembrie 2005, uriașii și dragonii din Belgia și Franța și festivalurile lor sunt listate drept capodopere ale patrimoniului cultural imaterial al umanității de către UNESCO.
Există peste 1700 de figuri de giganți doar în Flandra. În total, în Belgia sunt estimate peste 2.500 de figuri de giganți. Cele mai vechi datează din secolul al XV-lea.
În fiecare an se creează altele noi care defilează și dansează în timpul târgurilor și carnavalelor.
Foto wikipedia
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu