Cunoaste lumea

Noutăți

Festivalul Cerealia

  •  
  •  
  •  

În Roma Antică, festivalul Cerealia avea loc timp de șapte zile de la mijlocul până la sfârșitul lunii aprilie, dar datele exacte sunt incerte.

Alte observații antice romane includ Veneralia (1 aprilie), Megalesia (10-16 aprilie), Fordicidia (15 aprilie), Parilia (21 aprilie), Vinalia Urbana (23 aprilie), Robigalia (25 aprilie) și Serapia (25 aprilie).

Cu toate acestea, aceste date nu corespund calendarului gregorian modern.

În religia romană antică, Cerealia era festivalul major celebrat pentru zeița cerealelor Ceres. În „ultima jumătate a lunii aprilie s-au organizat diverse festivaluri agricole”.

Descrierile supraviețuitoare ale festivalului Ceres din orașul Romei sunt probabil versiuni urbane ale unui festival agricol inițial rustic.

În tratatul său despre agricultură, Caton cel Bătrân recomandă fermierilor să sacrifice o scroafă lui Ceres, înainte de recoltare.

Cerealia este înscrisă pe cele mai vechi calendare romane, iar instituția sa în oraș este atribuită semilegendarului Rege Numa, în cea mai timpurie perioadă Regală.

Natura arhaică, agricolă a festivalului este arătată de un ritual nocturn descris de Ovidiu. Torțe aprinse au fost legate de cozile vulpilor vii, care au fost eliberate, posibil în Circus Maximus.

Originea și scopul acestui ritual sunt necunoscute; s-ar putea să fi fost destinate să curețe culturile în creștere și să le protejeze de boli și paraziți sau să adauge căldură și vitalitate creșterii lor.

Ludi Ceriales sau „Jocurile lui Ceres” au avut loc în cadrul festivalului în Circus Maximus.

Ovidiu menționează un ritual în care căutarea de către Ceres a fiicei ei pierdute Proserpina era reprezentată de femei îmbrăcate în alb, alergând cu torțe aprinse; aceasta se referă probabil la elementele Thesmophoria din cultele native ale lui Ceres și la identificarea zeiței native a Romei Libera cu Proserpina.

Festivalurile religioase tradiționale ale Romei, inclusiv Cerealia, erau încă gestionate de edili în epoca imperială, până la interzicerea cultelor și festivalurilor „păgâne”.

Cerealia este marcată în Calendarul lui Filocalus, 354 d.Hr.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii