Festivalul Bărcilor Dragon

Festivalul Bărcilor Dragon a fost mult timp marcat ca un festival cultural în China și este o sărbătoare publică și în Hong Kong, Macao și Taiwan.
Guvernul Republicii Populare Chineze, înființat în 1949, nu a recunoscut inițial Festivalul ca o sărbătoare publică, dar l-a reintrodus în 2008, alături de alte două festivaluri, în încercarea de a stimula cultura tradițională și a fost făcut sărbătoare națională în China.
Festivalul Bărcilor Dragon este observat neoficial de comunitățile chineze din Asia de Sud-Est, inclusiv Singapore și Malaezia.
Potrivit istoricilor, festivalul a luat naștere ca o sărbătoare a agriculturii, fertilității și cultivării orezului în sudul Chinei.
În 1952, sociologul american Wolfram Eberhard a scris că aceasta a fost mai larg celebrată în sudul Chinei decât în nord.
A cincea lună a anului este considerată o lună ghinionistă și otrăvitoare, iar a cincea zi a lunii este fatală.
Pentru a scăpa de nenorociri, oamenii puneau calamus, Artemisia și usturoi deasupra ușilor în a cincea zi a lunii a cincea. Se credea că acestea ajută la îndepărtarea răului prin mirosul lor puternic și forma lor (de exemplu, frunzele de calamus sunt în formă de săbii).
Prin urmare, în timpul Festivalului Bărcilor Dragon, oamenii încearcă să evite acest ghinion. De exemplu, oamenii pot pune pe perete imagini cu creaturi veninoase (șarpe, scorpion, șopârlă, broască și uneori păianjeni) și pot înfige ace în ele.
Mari ceremonii și spectacole s-au dezvoltat din aceste practici în multe zone, făcând din Festivalul Bărcilor Dragoni o zi pentru scăparea de boli și ghinion.
O parte notabilă a sărbătoririi Festivalului Bărcilor Dragoni este prepararea și consumul de zongzi – găluște de orez lipicios.
Oamenii fac în mod tradițional zongzi înfășurând orez lipicios și umpluturi în frunze de stuf sau bambus. De asemenea, frunzele dau o aromă și o savoare deosebită orezului lipicios și umpluturii.
Opțiunile de umplutură variază în funcție de regiune. Regiunile nordice din China preferă zongzi dulce sau în stil desert, cu pastă de fasole, jujube și nuci ca umplutură. Regiunile sudice din China preferă zongzi savuros, cu o varietate de umpluturi, inclusiv ouă și carne.
Zongzi a apărut înaintea perioadei de primăvară și toamnă și a fost folosit inițial pentru a se închina strămoșilor și zeilor. În dinastia Jin, găluștele zongzi au fost desemnate oficial ca mâncare pentru Festivalul Bărcilor Dragonului.
Festivalul Bărcilor Dragon este o sărbătoare tradițională chineză care are loc în a cincea zi a celei de-a cincea luni a calendarului chinez, care corespunde sfârșitului lunii mai sau iunie în calendarul gregorian.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu