Fenomenul bizar care se întâmplă pe Pământ la fiecare 26 de secunde

La fiecare 26 de secunde, Pământul se clatină. Nu foarte mult – cu siguranță nu este suficient pentru a-l simți – ci suficient pentru ca seismologii de pe mai multe continente să primească un mic „bip” măsurabil pe detectoarele lor.
Dar, chiar dacă acest puls a fost observat de zeci de ani, cercetătorii nu sunt de acord cu ceea ce îl provoacă. Deci care este acest mister al pulsării Pământului?
Pulsul – sau „microseismul” în limbajul geologilor – a fost documentat pentru prima dată la începutul anilor 1960 de un cercetător pe nume Jack Oliver, apoi la Observatorul Geologic Lamont-Doherty.
El este cunoscut mai ales pentru lucrările sale ulterioare care au furnizat câteva dovezi importante pentru schimbarea plăcilor tectonice.
Oliver și-a dat seama că pulsul venea de undeva „din Oceanul Atlantic sudic sau ecuatorial” și că era mai puternic în lunile de vară ale emisferei nordice (sau iarna emisferei sudice).
„Jack nu avea resursele din 1962 pe care le aveam în 2005 – nu avea seismometre digitale, avea de-a face cu înregistrări pe hârtie”, explica Mike Ritzwoller, un seismolog de la Universitatea din Colorado, Boulder.
În 1980, Gary Holcomb, un geolog al US Geological Survey, a analizat mai atent microseismul ciudat și și-a dat seama că este cel mai puternic în timpul furtunilor.
Dar munca lui și a lui Oliver s-ar pierde în mare parte, în timp ce bătăile seismice constante ar continua, neobservate, sub picioarele noastre.
Mai mult: Playtech
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu