Cunoaste lumea

Noutăți

Fenomen extrem de alarmant, ce amenință securitatea alimentară a omenirii: reducerea numărului de insecte polenizatoare. Care este cauza?

  •  
  •  
  •  

Numărul insectelor zburătoare din Germania a scăzut într-un ritm alarmant iar acest fenomen ar putea semnala grave dezechilibre pentru ecosisteme și serioase probleme alimentare pentru oameni, în viitor, susțin oamenii de știință.

Așa cum reiese dintr-un studiu publicat de curând în revista Plos One, cercetătorii, care utilizează dispozitive pentru capturarea insectelor în nu mai puțin de 63 de locuri din Germania de vest au înregistrat o scădere gravă, de 76% a numărului de insecte, între 1989 și 2016.

Polenizator 2

„Declinul sever al biomasei insectelor este alarmant, cu atât mai mult cu cât toate capcanele au fost plasate în arii protejate, menite să păstreze funcțiile ecosistemului și biodiversitatea”, au declarat autorii îngrijorătorului studiu. În afara zonelor protejate, fenomenul are șanse să fie încă și mai sever.

Diminuarea numărului insectelor zburătoare din Germania a fost mai mare decât declinul global al insectelor, ce este estimat la 58%, între anii 1970 și 2012. Cercetătorii, conduși de către Caspar Hallmann de la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda, au declarat că nu este limpede de ce numărul de insecte zburătoare din Germania a scăzut atât de puternic, dar a concluzionat că, foarte probabil, transformările mediului și schimbările climatice nu reprezintă cauze principale ale fenomenului.

Pesticide

În schimb, oamenii de știință implicați au susținut că pot fi incriminate agricultura intensivă și folosirea în mari cantități a pesticidelor. Autorii studiului susțin că sunt necesare cercetări suplimentare în legătură cu originile declinului, atenționând că insectele zburătoare joacă un rol important în polenizarea plantelor și reprezintă o sursă de hrană pentru alte specii. Diminuarea numărului lor, în același ritm, ar putea avea efecte catastrofale, inclusiv în ceea ce privește siguranța alimentară a omenirii.

Deși un număr mai mic de insecte dăunătoare poate fi, pentru unii (mai ales pentru cultivatorii de anvergură), o veste binevenită, pierderea insectelor benefice, ce asigură polenizarea plantelor alimentare, ar avea consecințe de o gravitate nebănuită, după cum a arătat David Inouye, profesor la Universitatea din Maryland, unul sintre specialiștii implicați în studiu.

Polenizator

Pesticid

Sursa: www.popularmechanics.com

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

2 Comments on Fenomen extrem de alarmant, ce amenință securitatea alimentară a omenirii: reducerea numărului de insecte polenizatoare. Care este cauza?

  1. Sa pui totul pe seama incalzirii globale este o manipulare grosolana. Cred ca este cat se poate de evident ca principala cauza este chimizarea folosita in agricultura perfectionista germana. Asta imi aminteste de China cand s-a dat lege sa fie omorate toate vrabiutele pentru ca mancau semintele si recoltele erau mai mici. Dupa ceva timp de macel la adresa inaripatelor efectul a fost fix pe dos deoarece s-a inregistrat o explozie de lacuste care au ras toate recoltele chinezilor.

  2. Cauza este intentia vadita de a inlocui calea naturala si gratuita cu una artificiala, controlata si generatoare de profit.

    Daca urmarim cu atentie tendintele in politicile promovate vis-a-vis de :

    – fiinta umana :inlocuirea imunitatii naturale cu una dependenta de substantle de sinteza, inlocuirea procearii naturale cu inseminarea artificiala si a familiilor naturale cu „familii” incapabile de procreare naturala, inlocuirea obiceiului de a trai din agoniseala cu traiul prin indatorare (nu cred ca natura iti dau un sac de grau pana la primavara daca ramai fara in miezul iernii), inlocuirea interactiunii umane, a socializarii face to face cu socializarea virtula, etc.

    – biosfera: distrugerea ei si inlocuirea cu dispozitive tehnice care sa suplineasca aceasta distrugere dar numai pentru cei care platesc si vor plati

    – hrana: producerea industriala a hranei si inlocuirea semintelor naturale cu unele create prin inginerie genetica si sterpe, inlocuirea in viitorul apropiat a carnii umflate cu tot felul de substante, cu carnea artificiala, crescuta in laboratoare, etc.

    Putem gasi si alte exemple chiar si in deja obiceiurile noastre de viata , noi mandrii fiind ca parasim calea naturala, crezand in faptul ca distantarea de natura = civilizatie.
    Dar asta este o alta discutie.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii