Femeile din viața lui Constantin Brâncuși

Deși nu se știe mare lucru despre primele iubiri ale lui Brâncuși, se spune că la Hobița, în tinerețe, Brâncuși a iubit-o pe Ioana, o spălătoreasă din Craiova, pe care sculptorul a cerut-o în căsătorie când avea numai 18 ani.
Margit Pogany a fost prima iubire celebra din viața lui Brâncuși. Aceasta era o pictorița unguroaică care i-a servit maestrului drept model în 1909. El îi spunea „ibovnica nemuritoare”. În 1913, Brâncuși expune în Statele Unite lucrarea Domnișoara Pogany, sculptură care are un succes enorm. Există mai multe versiuni ale acestei sculpturi. Se spune că, după război, Margit Pogany a emigrat în Australia, de unde timp de 30 de ani a ținut corespondență cu Brâncuși.
Eileen Lane, americancă de origine irlandeză, cu 20 de ani mai tânără decât maestrul, este un alt model care i-a devenit acestuia muză în 1922. În toamna acelui an, Brâncuşi şi Eileen au petrecut o vacanţă în România. „De ce nu vii în Romania? Asta îți va schimba ideile, nu trebuie să îți faci probleme de ce vor zice oamenii, te voi prezenta drept fiica mea..!!”. Se spune că după această vacanță, Eileen Lane și-a dorit să devină șotia lui Brâncuși, dar maestrul i-a spus că nu are chemare de soț. În urma acestei povești de dragoste, sculptorul a realizat lucrarea „Eileen Lane”.
O altă iubită a artistului este Peggy Guggenheim, o miliardară americană, care a venit în atelierul lui Brâncuși la sfârşitul anilor ‘30 să cumpere o versiune a sculpturii „Pasărea în văzduh”. Pentru a obține o reducere de preț, americanca pe care, ulterior, artistul o va alinta „căpriţa” şi „Peghiţa”, încearcă să îl seducă pe acesta. Între ei se naște o relație pasională. Peggy Guggenheim spunea despre Brâncuși că este când «ţăran viclean”, când “zeu adevărat” și scrie despre el că “obişnuia să se îmbrace frumos şi să mă scoată în oraş, atunci când nu-mi gătea. Avea un complex al persecuţiei şi întotdeauna era obsedat că oamenii îl spionează. Mă iubea foarte mult…”. In final, miliardara americanca este nevoită să dea 4000 de dolari ca să cumpere sculptura „Pasărea în văzduh”.
O iubită celebră a lui Constantin Brâncuşi este din România. Sculptorul a cunoscut-o pe Maria Tănase în 1938 la Paris. Ei s-au cunoscut la o expoziţie de artă populară, la Paris, și au trăit o relaţie scurtă, dar pasională, deși diferența de vârstă dintre cei doi era de 37 de ani: Brâncuși avea 62 de ani şi Maria Tănase 25 de ani. Petre Pandrea scrie în cartea sa despre ce îi trezea sculptorului Maria Tănase: „Când te ascult cum le zici, Mărie, aş fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o Pasăre Măiastră! Auzi tu, fată, mă înţelegi? Vezi, tu, Mărie! Am colindat toată lumea, mă cunoaşte tot pământul prin ce m-am priceput să fac, dar când aud cântecele noastre, mă apucă un dor de ţară, de oltenii tăi şi-ai mei, de apa tânguitoare a Jiului, de satul meu…Auzi? Mă-nţelegi?”. În 1939, Maria Tănase se desparte de Constantin Brâncuşi. Acesta declarase, la un moment dat, că dragostea dintre ei „a venit la momentul oportun şi a durat exact cât trebuia, până când ne-am plictisit unul de celălalt”. Mariei Tănase nu i-a făcut artistul nici o sculptură.
Pianista Vera Moore, neozeelandeză evreică, a fost una dintre cele mai mari iubiri ale artistului. Ea i-a făcut un copil, Moore Constantin Brâncuşi, născut la Londra, pe 15 septembrie 1934, dar sculptorul nu l-a recunoscut oficial pe fiul său. Moore Constantin Brâncuşi a devenit fotograf profesionist la Crazy Horse în Paris si spune că şi-a văzut tatăl o singură dată, dar că nu şi-au vorbit absolut deloc.
Ancuța Motoianu
Surse: http://radioenigmaromania.ro/, http://www.descopera.ro/, wikipedlia.wordpress.com
Sursa foto: wikipedlia.wordpress.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu